Consumul de alcool are efecte simnificative asupra fiintei umane, actionand si influentand nu numai sanatatea fizica si psihica, ci si toate ariile de functionare(nivel familial,profesional,socio-economic). Efectele alcoolului nu sunt in totalitate negative, desi balanta este net inclinata in favoarea acestora .
La aceste efecte se adauga cele asupra societatii , determinate de costurile ingrijirii sanatatii , (fizice si psihice) si sigurantei celor din jur si scaderea productivitatii in munca .
Efectele pozitive ale alcoolului sunt :
Psihice: Fizice: Sociale:
– senzatii placuta – gastrointestinale – socializare
– placere – protectie diabet tip II – sarbatori
– dezinhibitie – cardiovasculare
– euforie – scheletale
– senzatie subiectiva de bine
– anxioliza
– somn
Efectele negative ale alcoolului sunt :
Neuropsihice:
-anxietate -schizofrenie
-depresie -epilepsie
-tulburari induse de alcool -alte adictii
-neuropatie periferica
-afectari cerebrale
-dementa
Fizice:
-afectiuni gastrointestinale – vatamari intentionate
-diabet tip II – vatamari neintentionate
-cancer – tulburari osoase
-tulburari cardiovasculare – tulburari reproductive
-boli infectioase
Sociale: Pofesionale:
– multiple daune asupra altora – absenteism
– conflicte – prezenteism
– violenta – somaj
– izolare -invadilitate
Familiale: Legale
– probleme familiale – condus sub influenta alcoolului
– violenta domestica – distrugeri
– divort – vatamare
– deranjarea linistii si ordinii publice
Asupra altora:
– conditii neonatale – accidente la volan
– violenta – vatamari
– crima – distrugeri
– abuz asupra copiilor – accidente demunca
– tulburari maritale
Relatia dintre volumul mediu de alcool consumat , boala si riscul de ranire este dependent in cele mai multe cazuri de doza, dar nu neaparat dupa un model linear.Astfel, Rehm si colaboratorii sai (Rehm et al,2007) au stabilit niste niveluiri ( straturi ) ale mediei consumului pentru a permite modelarea diferitelor modele ( curbe ) de relatii:
Pentru cele mai multe boli , riscul asociat este mai crescut pentru un nivel mai crescut al consumului de alcool , fara nici o dovada a vreunui efect de prag(Anderson et al.,1993,Anderson 1995,Anderson 2003, Rehm et al.,2003) si cu pante ale riscului variind in functie de sex.
Exista o relatie directa doza-raspuns intre consumul de alcool si riscul de deces la femeile cu varsta intre 16 si 54 de ani si la barbatii intre 16 si 34 de ani .
Nivelul de consum la care riscul este cel mai mic creste odata cu varsta , ajungand la 3 unitati pe saptamana la femeile cu varsta de peste 65 de ani si 8 unitati pe saptamana la barbatii cu varsta de peste 65 de ani. Nivelul la care riscul este crescut cu 5% peste acest minim este de 8 unitati/saptamana la femei intre 16-24 de ani si 5 unitati/saptamana la barbatii intre 16-24 de ani , respectiv 20 de unitati/saptamana la femei si 34 unitati/saptamana la peste 65 de ani.
Efectele negative ale alcoolului sunt cauzate de afectiuni in totatlitate atribuite alcoolului(A 100%) si de conditii pentru care alcoolul este factor de risc alaturi de altele.
Daca tu si/sau un apropiat aveti probleme legate de consumul de alcool, apeleaza cu incredere la specialistii nostri, stabileste o intalnire si afla detalii despre tratamentul personalizat pentru problemele legate de consumul de alcool. 0727880447 este numarul la care vei primi un raspuns!
Daca ti-a placut acest articol, recompenseaza-ne cu un Like