Terapia pentru dependenta
20 martie 2017
principii de tratament aliat
Principii de tratament
5 mai 2017

Confruntarea tentatiilor

Voi putea sa ii ajut pe altii? Dupa vindecarea dependentei meleș confruntarea tentatiilor

Confruntarea tentatiilor in timpul tratamentului si dupa tratament

Pe parcursul programului de tratament, terapeutii ajuta pacientii sa examineze factorii declansatori din viata lor, cei care au condus la dependenta, si sa vina cu metode de gestionare sau evitare ai acestor potentiali declansatori.

Declansatoare sunt unice pentru fiecare persoana, dar unele sunt universale:

  • prieteniile cu persoanele dependente. Nimic nu ameninta sobrietatea mai mult decat revenirea la situatii sociale in care consumul de droguri si alcool sunt comune.
  • starile emotionale extreme. Depresia, stresul, frustrarea si anxietatea provoca o dorinta reflexiva de a utiliza substante, in scopul de a diminua disconfortul acestor conditii de stres emotional.
  • conditiile de viata. Revenind la aceeasi situatie de viata disfunctionala sau izolata, memoria dependenta se va reactiva, la fel si comportamentele care au condus la utilizarea substantei.
  • setarile sociale. Petrecerile sau evenimentele in care alcoolul sau drogurile sunt comune pot declansa rapid o recadere. Daca esti in faza timpurie de recuperare, evita toate aceste activitati sociale, in cazul in care consumul de substante este abundent.

Un plan bun va include urmatoarele:

  1. Angajarea unui membru al familiei sau a unui prieten pentru a ajuta ca tranzitia sa mearga fara probleme.
  2. Fa o lista a declansatoarele. Tine evidenta oamenilor, locurilor sau lucrurilor care iti pot testa rezistenta la tentatii si concentreaza-te pe recuperare.
  3. Un program regulat si ajutorul unui sponsor. Pastreaza comunicarea deschisa si sincera cu cei dragi si construieste un sistem de sprijin si responsabilitate.
  4. Ia masuri pentru a schimba obiceiurile nesanatoase: inscrie-te intr-un plan de fitness, urmeaza o dieta sanatoasa si un program regulat de somn.

Cele mai multe recaderi apar atunci cand iti este foame, cand esti furios, singur sau obosit, de aceea este important sa gestionezi aceste conditii, pentru a evita o recidiva. Cu toate acestea, exista intotdeauna posibilitatea ca o recadere sa apara. Daca ai recidivat, acest lucru trebuie vazut nu ca un esec, ci ca o oportunitate de a intelege si de a respecta cat de fragila este recuperarea. Recaderea este umilitoare, dar ea nu inseamna esec.

Contacteaza-ne, daca ai nevoie de tratament sau de ajutor in recuperare 0727880447.
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like