Heroina sau drumul scurt catre dependenta
5 mai 2017
jocuri de noroc clinica aliat bucuresti, dependenta de gambling
De-a alba neagra: distractie sau dependenta?
6 mai 2017

Consumul de cocaina: drumul de la extaz la agonie

dependenta de cocaina, cum ma tratez pentru dependenta de cocaina

Ce este cocaina?

Cocaina este un drog puternic, extras din frunzele arbustului de coca, unul dintre drogurile care provoaca cea mai mare dependenta – uneori duce la toleranta chiar si dupa o singura utilizare. Ea are efect imediat asupra intregului corp, actionand ca anestezic local si ca stimulent puternic pentru creier, activand centrele de placere ale creierului si blocand eliminarea dopaminei (mesagerul chimic care ajuta la transmiterea semnalelor in corp si care actioneaza ca un sistem de recompensa pentru creier).

Cocaina se substituie anumitor substante chimice produse in mod natural de organismul uman, blocand producerea acestor substante benefice; placerea provocata de consumul drogului este mult mai intensa fata de cea produsa de in mod normal de organism si, pentru a mentine aceleasi senzatii, pe masura ce se dezvolta toleranta, in timp, cresterea dozei devine inevitabila.

Modalitatile de consum ale cocainei sunt:

 • mestecarea frunzelor
 • prizare
 • fumat
 • injectare

Folosita in cantitati mici, cocaina determina consumatorul sa se simta euforic, plin de energie, vorbaret si cu toate simturile ascutite. Imediat dupa administrarea dozei, te poti simti plin de energie, atent, vigilent, auzi, vezi si simti totul mult mai bine, somnul si oboseala dispar. In functie de modalitatile administrarii, efectele dureaza pana la 20-30 de minute: cocaina fumata produce efecte mai intense, dar de o durata mai scurta; cocaina inhalata produce efecte de mai lunga durata.  Atentie! Atunci cand combini cocaina cu alcoolul, riscurile sunt si mai mari, substanta devenind si mai periculoasa pentru creier, in timp ce combinatia de cocaina cu heroina prezinta risc crescut de supradoza ce iti poate fi fatala.

Efectele fizice ale consumului de cocaina, in cantitati mari sau pe termen lung, pot fi neurologice, cardiovasculare si respiratorii:

 • Dureri de cap, convulsii, episoade epileptic sau chiar coma
 • Boli cardiace, atacuri de cord, infarct, aritmii, tensiune sub sau peste limitele normale
 • Boli ale plamanilor, bronsita cronica, distrugerea tesuturilor pulmonare si chiar cedarea plamanilor sau stop respirator/ deces
 • Disfunctii sexuale si infertilitate – atat la femei, cat si la barbati
 • Iritabilitate, instabilitate emotionala, halucinatii vizuale sau auditive, psihoza

In Romania, cea mai mare tentatie de a consuma droguri, de-a lungul vietii, se inregistreaza la categoriile de varsta 15-24 ani si 25-34 ani. La intrebarea „de ce te-ai apucat de droguri ?”, aproape invariabil exista acelasi raspuns: „fiindca toti prietenii mei o faceau”. Anturajul, tentatia strazii si senzatiile promise sunt principalele motive pentru care incepi sa te droghezi, dar cauzele sunt mult mai complexe. Uneori, adevaratele motive nu sunt recunoscute – este mai simplu sa dai vina pe altcineva decat sa recunosti ca tu esti problema. Indiferent din ce motive incepe consumul de cocaina, dependenta se termina intotdeauna in acelasi mod – cu probleme de sanatate, probleme in relatie, schimbari de dispozitie si probleme financiare. Sau poti schimba acest final, apeland la ajutor specializat care sa te ajute sa renunti la aceasta dependenta.

Ai o dependenta care necesita dezintoxicare atunci cand:

 • Te gandesti in continuu la consum si iti este pofta de cocaina
 • Ai probleme in viata de zi cu zi (relatie/familie/serviciu)
 • Desi ai incercat, esti incapabil sa renunti la consum fara ajutor

Chiar si in prezent, dependenta de cocaina este destul de dificil de diagnosticat; pentru ca precizia diagnosticului sa fie cat mai mare, medicii specialisti vor recomanda spitalizarea, aplicand teste complexe –  analize de sange si urina, radiologie sau RMN (rezonanta magnetica nucleara).

Sevrajul de cocaina

Sevrajul de cocaina se manifesta prin anxietate, depresie, iritabilitate, oboseala cronica, paranoia. Poti resimti o nevoie incontrolabila de a consuma din nou, poti manifesta un comportament compulsiv si repetitiv, cum ar fi repetarea la nesfarsit a unor miscari ciudate.

Tratamentul dependentei de cocaina

In cazul dependentei de cocaina, startul tratamentului poate sa insemne: spitalizare/dezintoxicare, consilierea psihologica, recuperare psihologica si comportamentala intr-o clinica sau intr-un centru stationar, participarea la grupuri de suport pentru neconsumatori/abstinenti.

Dezintoxicarea (sau „detox”) implica, de regula, spitalizarea si reprezinta un set de intervenţii medicale (inclusiv administrarea de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicaţiei acute si de a diminua simptomele de sevraj, astfel incat  substanta sa fie eliminata din organism si starile neplacute cauzate de abuzul de substanţa sau de sevraj sa fie diminuate.

Dependenta de cocaina este o boala bio-psiho-sociala. De aceea, pentru a opri consumul de droguri, dezintoxicarea nu este suficienta, fiind nevoie de o combinatie de psihoterapie, ingrijire personalizata, terapii specializate etc., toate realizate sub supravegherea unei echipe medicale dedicate si cu experienta.

Consilierea psihologica te poate ajuta sa gestionezi o situatie de criza si sa gaseasti raspunsuri la intrebarile legate de dependenta ta (care sunt cauzele, factorii care influenteaza consumul, efectele acestui consum, consecintele si tratamentul). Consilierul iti va oferi indrumare, recomandari si sprijin pentru a gasi cele mai bune solutii in cadrul unui program personalizat de recuperare.

Daca te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care prezinta aceste simptome, suna la 0727880447 si specialistii nostri te pot consilia.

 
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like