Cum sa intervii pentru cei dragi
22 februarie 2017

Cum pot ajuta pe cineva care sufera de o dependenta?

Afla ce poti sa faci ca sa-i ajuti

Exista mai multe modalitati de a-ti sprijini prietenul, dar in cele din urma, va trebui sa fie decizia lui. Poate ca prietenul tau nu iti va aprecia sfaturile si nu va vrea sa le auda, mai ales in cazul in care foloseste droguri, dar daca esti un prieten adevarat, vei incerca sa il ajuti, mai ales atunci cand este greu.
Daca tu crezi ca prietenul tau ar putea fi dependent, nu incerca sa rezolvi problema de unul singur.

Consumul repetat de substante produce modificari ale creierului, inclusiv asupra auto-controlului. Aceste schimbari explica de ce este atat de dificil sa renunti, chiar si atunci cand cel dependent este gata sa o faca.
Daca cineva apropiat ti-a cerut ajutorul, deja a facut un prim pas important. In cazul in care persoana respectiva nu doreste sa fie ajutat, incearca sa-l convingi macar sa obtina o evaluare de la un medic specialist. Poti cauta clinica medicala adecvata, poti contacta un specialist si sa-l indrumi pe prietenul tau catre acesta.
Ca si alte boli cronice, dependenta poate fi gestionata cu succes. Tratamentul ii va permite prietenului tau sa contracareze efectele perturbatoare ale drogurilor asupra creierului si sa-si recapete controlul asupra vietii. La fel ca multe boli, pot fi mai multe incercari de tratament, pana se va gasi abordarea corecta. Dar asigura-te ca prietenul tau are toata sustinerea ta pe tot parcursul tratamentului si dupa aceea.

Exista cativa pasi pe care i-ai putea face:

  • Asculta-l. Daca el vorbeste cu tine, trebuie doar sa fii acolo pentru el. Asculta ce are de spus, fara a-l judeca.
  • Incurajeaza-l. Sugereaza-i sa apeleze la un consilier, o ruda sau un medic.
  • Impartaseste. Poate ca prietenul tau nu vede o problema in dependenta lui. Multe studii sunt insa acum disponibile, impartaseste-le cu el. Dupa ce prietenul tau intelege modul in care il afecteaza adictia, s-ar putea sa isi constientizeze dependenta.
  • Informeaza-l. Cand el e gata sa faca o schimbare si sa caute un tratament, ajuta-l sa gaseasca un medic, terapeut, grup de sprijin, sau a unui program de tratament. Poti contacta direct unul dintre specialistii nostri sau poti suna la 0727880447 pentru a afla mai multe detalii.
  • Sustine-l. Nu renunta la prietenul tau, chiar daca nu este pregatit sa apeleze la ajutor specializat. Incurajeaza-l sa apeleze la un tratament, sprijina-l de-a lungul drumului.
  • Ajuta-ti prietenul sa inteleaga ca dependenta este o boala a creierului. Asa cum nimeni nu se asteapta ca un bolnav de cancer sa fie capabil sa se vindece fara ajutorul unui medic, tot asa nu te poti astepta ca prietenul tau sa se vindece singur, fara sprijin din partea familiei si a prietenilor.
  • Nu este usor sa recunosti ca ai o problema legata de droguri, alcool sau legata de un alt obicei care are efecte negative asupara vietii tale; va trebui sa ai rabdare ca prietenul tau sa recunoasca si sa inceapa procesul de vindecare.

Asculta-l, incurajeaza-l, sprijina-l. Suna simplu? Nu intotdeauna este usor de facut.
Suna la 0727880447 pentru a afla mai multe detalii.