Sustine-l in tratament
21 februarie 2017
Cum pot ajuta pe cineva care sufera de o dependenta?
22 februarie 2017

Cum sa intervii pentru cei dragi

Cativa pasi importanti in abordarea unei persoane care sufera de o dependenta:

Incercarea de a ajuta o persoana dependenta poate fi o experienta neplacuta pentru tine. Daca cel drag tie nu este pregatit sa accepte ca are o problema, va opune o foarte mare rezistenta, iar tie iti va fi foarte greu. Acest lucru inseamna ca orice incercare de ajutor ar putea include:

  • Este important ca orice discutie cu privire la dependenta ar trebui sa apara la un moment oportun – cu siguranta nu atunci cand persoana dependenta este sub influenta substantelor. Un moment bun pentru a aduce in discutie subiectul este atunci cand persoana este in convalescenta dupa o situatie deosebit de proasta sau atunci cand sunt remuscari legate de comportamentul sau.
  • O interventie organizata poate functiona bine daca este facuta corect. Cei care sunt implicati ar trebui sa indice modul in care comportamentul dependent al celui drag ii face sa se simta – si trebuie sa fie facut intr-un mod calm, dar ferm.
  • O alta abordare buna este sa lasi la indemana persoanei dependente, peste tot prin casa, literatura de specialitate privind recuperarea. Ele pot fi mai sensibile la sugestia de ajutor decat daca sunt confruntati in mod direct.
  • Poate prietenului tau ii este frica sa admita ca are o problema, de teama ca ii va afecta viitorul. El se poate linisti daca va beneficia in mod anonim de tratament/consiliere.
  • Poate fi util ca prietenul tau sa intalneasca persoane care au reusit sa depaseasca dependenta. Astfel, el poate fi sigur ca a cere ajutorul nu ii va afecta cariera sau nu ii va distruge perspectivele.
  • Foarte important: Familia si prietenii trebuie sa inceteze sa gaseasca scuze pentru comportamentul persoanei dragi. Faptul ca ei fac bine in unele aspecte ale vietii lor nu le justifica in niciun fel comportamentul adictiv.

Suna la 0727880447 pentru a afla mai multe detalii.