dependenta de cocaina, cum ma tratez pentru dependenta de cocaina
Consumul de cocaina: drumul de la extaz la agonie
5 mai 2017
terapia prin muzica
Melodia Care Reduce Anxietatea – Noua Descoperire Neurologica
10 mai 2017

De-a alba neagra: distractie sau dependenta?

jocuri de noroc clinica aliat bucuresti, dependenta de gambling

Jocuri de noroc – care este pericolul?

In ultimii ani, salile de jocuri de noroc au aparut la fiecare colt de bloc. Datele statistice arata ca aproximativ 150.000 de romani sunt dependenti de jocuri de noroc – fie ca vorbim despre poker, pariuri, pacanele sau ruleta. Foarte multi altii, insa, nu considera jocul o dependenta, desi il practica zilnic si sunt inglodati in datorii.

Desi dependenta de jocuri de noroc este la fel de grea si de grava ca orice alta dependenta, nu exista o lege care sa interzica gamblingul, mai mult decat atat, el este legiferat si acceptat, dar si tolerat social, fiind incadrat la categoria “divertisment”. O posibila explicatie este aceea ca aceasta industrie a jocurilor si pariurilor joaca un rol important in economie: piata oficiala a jocurilor de noroc din Romania are incasari de aproximativ un miliard de euro anual, iar contributia la buget este de peste 450 de milioane de euro.

Cel putin 80% din oameni au jucat cel putin o data un joc de noroc; exista oameni pentru care jocurile de noroc si pariurile sunt o modalitate de a se distra si de a se deconecta, dar exista si altii ale caror vieti sunt distruse de pierderile care scapa de sub control – probleme personale, cu serviciul, pierderi financiare etc.

Exista mai multe tipuri de jucatori:

– jucatorul social – joaca sume mici de bani, cu prietenii, pentru distractie; el se poate opri din joc oricand doreste;

– jucatorul profesionist – pariaza pentru a face bani; la el totul este calculat, este foarte disciplinat si nu isi asuma riscuri, oprindu-se atunci cand castiga (si castiga de fiecare data,  spre deosebire de jucatorul pathologic);

– jucatorul patologic – are dependenta emotionala fata de joc, isi asuma riscuri imense, nu se poate opri atunci cand castiga, tanjind la castiguri mai mari si continuand sa joace pana cand pierde toti banii.

Cu siguranta clasa sociala, anturajul, sexul sau varsta pot fi factori care determina dependenta de jocurile de noroc. De exemplu, barbatii prezinta un risc mai mare decat femeile, iar debutul timpuriu (inainte de varsta de 11 ani) face ca aparitia dependentei de acestea sa fie mult mai probabila.

In tarile civilizate, dependenta de jocuri de noroc este recunoscuta ca o afectiune psihica. Cei care prezinta aceasta tulburare nu isi pot controla impulsul de a juca, de a risca totul – bani, relatie, prieteni, serviciu. Sunt foarte preocupati de jocul de noroc – se gandesc tot timpul cum sa faca rost de bani pentru a juca, recurg la solutii disperate, imprumuturi, furturi, fapte chiar mai grave – totul pentru joc. In Romania, majoritatea persoanelor care devin dependente de jocurile de noroc au o situatie materiala dificila si, prin jocurile de noroc, incearca sa echilibreze finantele, sa isi plateasca datoriile sau, pur si simplu, sa isi gaseasca alinarea in salile de joc.

Semnele ca o persoana a devenit dependenta de jocurile de noroc sunt destul de simple si au cam aceeasi forma de manifestare: investirea unor sume de bani din ce in ce mai mari, prezenta online/ in sala de joc ore in sir, nervozitate, anxietate. Semnele sevrajului sunt usor de recunoscut, deoarece dependentul este nelinistit, extrem de agitat si stapanit de o stare excesiva de iritabilitate. Iar confruntat cu astfel de stari, riscul de recidiva este mare.

Daca:

  • pariezi mai mult decat iti permiti
  • imprumuti frecvent bani si nu ii mai poti inapoia
  • ai probleme acasa si la serviciu, iar familia si prietenii se plang de faptul ca esti un parior inrait
  • joci mereu mai mult decat ai planuit, chiar pana la ultimul ban
  • ai promis ca te vei opri, dar nu poti
  • pariezi ca sa scapi de griji si necazuri sau pentru a plati datoriile
  • dupa ce ai pierdut banii, incerci imediat sa recuperezi pierderile tot prin joc

atunci, cel mai probabil, ai o problema cu jocurile de noroc.

Fara asistenta specializata, iti va fi imposibil sa controlezi aceasta dependenta, sa reduci frecventa pariurilor sau sa renunti definitiv la jocurile de noroc. Pentru a-ti controla comportamentul, ai nevoie de psihoterapie, de sprijin, consiliere, indrumare si, nu in ultimul rand, conştientizare: jocurile de noroc au creat o dependenta si ai nevoie de ajutor pentru a te opri, pana cand nu iti distrugi viata familiala, cea profesionala sau finantele.

Consilierea, medicamentatia, sustinerea familiei si a anturajului sunt solutiile recomandate pentru tratarea dependentei de jocurile de noroc, iar consilierii nostri vor identifica ce anume te determina sa joci, care sunt conditiile care favorizeaza dependenta, ce emotii te imping catre jocurile de noroc etc. De asemenea, este necesar sa schimbi comportamentul zilnic, inlocuind prezenta la sala de jocuri cu petrecerea timpului liber in mijlocul celor dragi, practicarea sportului si a altor hobby-uri, activitati soci-culturale etc

Daca tu si/sau un apropiat aveti probleme legate de jocurile de noroc, apeleaza cu incredere la specialistii nostri, stabileste o intalnire si afla detalii despre tratamentul personalizat pentru problemele legate de gambling. 0727880447 este numarul la care vei primi oricand un raspuns!

 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like