Cum ma pregatesc?
23 februarie 2017
Costul dependentei
23 februarie 2017

Durata tratament dependenta

Dependenta este diferita pentru fiecare persoana in parte. Cauza problemei, conjunctura, anturajul samd. De asemenea fiecare din noi are mai multa sau mai putina putere sa faca fata emotiilor. De asemenea si organismul nostru poate faca fata mai bine tentatiilor si efectelor acestora sau nu.

Acestea fiind zise exista mai multe praguri necesare tratarii dependentei. In functie de dependenta ta poti avea nevoie de un singur tip de interventie sau mai multe.

DETOX

Pentru cei care au cazul unei dependente de substante (alcool, tutun, droguri, pastile, etc.) si se afla intr-o stare mai avansata cu siguranta este necesar DETOX-ul.

Pentru a-ti da seama daca esti intr-o astfel de stare avansata trebuie doar sa vezi daca poti sa stai macar o zi fara sa cazi prada absolut deloc tentatiei adictiei tale.

DETOX-ul se realizeaza in Romania doar in cadrul spitalelor, cu precadere cele cu specific de psihiatrie. Tratamentul este decontat de stat si dureaza maxim 1-2 saptamani. Daca nu se continua cu terapie cu siguranta va aparea recaderea si acest tratament va fi necesar periodic.

Internarea in centre de tratament 

Daca vrei sa te tratezi dar nu poti face fata anturajului sau a tentatiilor de zi cu zi este recomandata internarea ta intr-un centru de tratament. Rolul acestuia este de a-ti oferii prin terapie puterea necesara de a face fata tentatiilor de zi cu zi.

Durata acestui tip de tratament este de la 1 la 4 saptamani.

Terapia 

Aceasta este cea mai importanta faza a tratamentului. Reprezinta sedintele individuale sau de grup in care problema dependentei tale va fi analizata si impreuna cu terapeutul vei gasii sursa problemei tale si solutii de a face fata acesteia.

Aceasta faza se intinde pe termen mediu sau lung, in functie de fiecare persoana in parte si gravitatea dependentei sale. Pentru atingerea unui nivel de abstinenta si control in cazul tentatiilor mari, cu garantia unei limitari serioase a recaderilor, este necesara o perioada de cateva luni de zile.

Grupurile de suport

La un moment dat terapeutul va ajunge sa te invete tot ce trebuie sa stii pentru a face fata dependentei tale. Vei fi facut toate exercitiile necesare, vei stii sursa problemei tale si cum sa-I faci fata. In acel moment nu mai este nevoie de terapeut. S-a adeverit insa ca participarea intr-un grup de suport cu persoane care sunt la acelasi nivel cu tine ajuta pe termen lung la mentinerea si cresterea increderii asupra capacitatii de a face fata tentatiilor. Aceasta etapa este optionala, dar cei care o aleg participa pe perioade lungi la aceste sedinte, chiar ani de zile.