Alaturi de cocaina si metamfetamina, nicotina se numara printre cele mai adictive substante, provocand dependenta in randul a aproximativ jumatate dintre consumatorii sai. Nicotina este o substanta regasita in majoritatea tigarilor, ajunge in fluxul sanguin si creeaza, in timp, dependenta.
Dependenta de nicotina este caracterizata prin consumul compulsiv si abuz, chiar si atunci cand utilizatorul este pus in fata consecintelor negative asupra sanatatii. Majoritatea fumatorilor identifica consumul de tutun ca fiind nociv si exprima frecvent dorinta de a reduce sau a opri utilizarea acestuia. Din pacate, mai mult de 85 la suta dintre cei care incearca sa renunte recidiveaza, de cele mai multe ori intr-o saptamana.
Nicotina activeaza circuitele creierului care reglementeaza sentimentele de placere, pentru multi utilizatori de tutun modificarile cerebrale fiind pe termen lung. Fumatul produce o distributie rapida a nicotinei catre creier, in decurs de numai 10 secunde de la inhalare. Cu toate acestea, efectele imediate ale nicotinei dispar repede, la fel ca sentimentele asociate cu recompense – ceea ce face ca fumatorul sa continue cresterea dozei, pentru a mentine efectele placute ale acesteia si pentru a preveni retragerea.
Cu toate ca retragerea este legata de efectele farmacologice ale nicotinei, multi factori de comportament pot afecta, de asemenea, severitatea simptomelor de sevraj. Pentru unii oameni, simtul, mirosul, insasi vederea tigarii sau ritualul de a o aprinde sunt toate asociate cu efectele placute ale fumatului si pot face retragerea sau pofta mai dificile.
Pentru unii oameni, orice cantitate de tutun poate duce rapid la dependenta de nicotina. Semnele care indica faptul ca poti fi dependent sunt:
Simptomele de sevraj de nicotina includ iritabilitatea, depresia, anxietatea, deficitul cognitiv si de atentie, tulburarile de somn si cresterea apetitului, constipatie sau diaree. Aceste simptome pot incepe in cateva ore dupa ultima tigara, astfel ca pacientul este tentat sa se intoarca rapid la tutun. Simptomele de varf in primele cateva zile de la renuntarea la fumat dispar de obicei in decurs de cateva saptamani. Pentru unii oameni, cu toate acestea, simptomele pot persista timp de luni.
Si toate acestea se concretizeasa in simplul enunt “ dependenta de fumat”. Marea majoritate a oamenilor fumeaza. Si cu siguranta aproape toti dinte ei au incercat sa se lase de fumat macar o data. Nu este tocmai un proces usor si gasim tot timpul scuze pentru a nu merge pana la capat cu inlaturarea acestui viciu.
Si pentru acest lucru exista specialisti care te pot ajuta. Este apreciabil efortul celor care reusesc singuri sa renunte la fumat, dar pentru cei care nu reusesc, sau care reusesc doar pentru perioade scurte de timp, va indemnam sa ne contactati. Procesul poate fi unul mult mai rapid si mult mai usor. Iar toate acestea le puteti afla inca de la prima intalnire cu noi.
Suna-ne la 0727880447 si afla cum poti sa te lasi de fumat.