Cum se va schimba viata mea
Cum se va schimba viata mea?
23 februarie 2017

Grupul de Suport

Grupul de Suport

Grupul de Suport

Inscrierea intr-un grup de persoane care gandesc la fel ca tine, care au experiente asemanatoare, te poate ajuta in procesul de a duce o viata fara dependente. De zeci de ani, grupurile de suport terapeutice, programele de sprijin in 12 pasi sau participarea in comunitati de profil au ajutat milioane de oameni pe parcursul procesului de recuperare.

Grupul de suport este o metodă terapeutică în care mai multe persoane se întâlnesc săptămânal, sub îndrumarea unui terapeut, pentru a discuta despre problemele specifice dependentei, comune tuturor participanților.

Implicarea intr-un grup unde cunosti persoane care trec sau au trecut prin situaţii similare este în sine o uşurare. Prin procesul de interacţiune specific grupului, desfășurat într-un cadru securizat, participantii au ocazia să primească ei înşişi răspunsuri şi să ofere totodată suport pentru alţii.

Grupul de suport are un cadru mai mult sau mai puțin formal care oferă membrilor acestuia posibilitatea de a împărtășii temerile și grijile  cu alte persoane care au experiențe similare și înțeleg ce simt acestea. Un grup de suport nu este un grup de terapie. Grupul de suport este ultima etapa in procesul tratarii dependentei. In aceasta etapa ai trecut deja prin procesul de tratament cu un terapeut, problemele specificie adictiei au fost in mare parte rezolvate, ai aflat toate informatiile si stii deja multe tehnici necesare confruntatii tentatiilor.

De asemenea, avand in vedere ca problema cu consumul a fost discutata in particular doar cu terapeutul, pentru multe persoane este important sa se deschida si catre altii si impartaseasca aceasta lautra a vietii lor. Acest lucru are ca efect resimtirea unei mari usurari, posibilitatea de a nu mai fi stigmatizat si chiar si apreciat de catre altii. Parcurgerea unui program de tratament al dependentei este un lucru foarte dificil de realizat si de cele mai multe ori este foarte apreciat de catre persoanele din societate.

Participarea la acest grup este recomandata pentru unele persoane pentru a-si tine aprinsa motivatia de a nu mai recidiva, adica a se intoarce la vechiul obicei comportamental de care a vrut sa scape. Astfel au loc discutii referitoare la rezultatele pe care le au, activitatile din viata la care se simt vulnerabili si bineinteles cunatificarea si mentinerea rezultatelor, in afara adictiei. Sunt incurajate rezultatele pe termen cat mai lung, depasirea unor experiente dificile, stabilirea de obiective noi si mai greu de atins concomitent cuantificarii beneficiilor pe care le obtin din aceste actiuni.

Rolul terapeutului in aceasta etapa este doar de a modera discutia, avand grija sa ramana intr-o zona confortabila, care bineinteles sa urmareasca obiectivele mentionate mai sus. Partea de interventie terapeutica se realizeaza doar in cazurile de risc.

Datorita participarii mai multor persoane, durata acestor intalniri este una mai lunga decat a unei terapii individuale, avand ca durata undeva intre 1,5 si 2-5 ore. Aceste detali sunt stabilite de terapeut, in functie de grup, tip de adictie si obiectivele de abordat.

Confidențialitatea și respectul pentru fiecare participant sunt două condiții obligatorii pentru orice grup de suport.