Fumezi? Afla care sunt efectele nocive ale acestui viciu!
12 aprilie 2017
dependenta de cocaina, cum ma tratez pentru dependenta de cocaina
Consumul de cocaina: drumul de la extaz la agonie
5 mai 2017

Heroina sau drumul scurt catre dependenta

Ce este heroina?

Heroina este un analgezic puternic, care provine din semintele plantei de mac. Deoarece plantele de mac sunt folosite pentru a face opiu, orice medicamente derivate din ele sunt considerate opiacee.

Heroina este una dintre substantele cele mai periculoase si care creeaza cea mai mare dependenta. Conform statisticilor, dintre toti cei care incearca pentru prima data heroina, aproape unul din patru devine dependent, in Romania, grupa de varsta cea mai predispusa consumului de heroina fiind 15-24 ani.

Cum arata heroina si ce efecte are ea?

Heroina pura se prezinta sub forma de pudra alba. Pe strada, heroina are, de obicei, o culoare alb-maronie, deoarece este diluata si adesea combinata cu aditivi periculosi, cum ar fi morfina sau fentanilul. Nu toata heroina arata la fel; ea vine in mai multe forme si poate fi folosita in mai multe moduri, cum ar fi prizarea, fumatul si injectarea. Utilizatorii de heroina au descris drogul ca fiind un sentiment intens de placere, efectele acesteia durand pana la 4-5 ore.

Efectele heroinei pot parea inofensive celor care experimenteaza drogul. Desi pot produce ameteala si somnolenta, aceste efecte nu sunt foarte neplacute. Spre deosebire de alte substante (cum ar fi alcoolul sau ecstasy), in general, nu provoaca mahmureala, ceea ce reprezinta un beneficiu atractiv pentru noii utilizatori. Pe termen scurt, heroina poate ameliora nervozitatea, anxietatea si depresia, durerea emotionala sau fizica. Pe termen lung, printre altele, heroina poate duce la pierdere severa in greutate, malnutritie si constipatie, anemie, carii dentare, hepatite virale, pneumonii, tulburari imunologice, tuberculoza, HIV. Rata mortalitatii in randul utilizatorilor de heroina este foarte ridicata, cazurile letale fiind datorate fie supradozarii, fie accidentelor, sinuciderilor sau implicarii in acte de violenta.

Necesitatea unor doze crescute de heroina, pentru a ajunge la un nivel ridicat, sunt indicii puternice ale unei dependente. Odata dependent, ceea ce poate candva parea o modalitate rapida de a te distra, devine un obicei necesar pentru a putea functiona in parametrii zilnici, necesitand uneori sume de sute de lei pe zi.

Semnele dependentei:

  • Toleranta mare la substanta si nevoia de o cantitate din ce in ce mai mare pentru a obtine acelasi efect;
  • Consumul pentru a evita simptomele sevrajului (neliniste, greata, insomnie, depresie, anxietate);
  • Pierderea controlului asupra consumului, dorinta urmata de incapacitatea de a renunta;
  • Probleme cu familia, prietenii, serviciul, probleme financiare etc.

Renuntarea brusca la consumul de heroina duce la simptome severe de sevraj – crampe, diaree, panica, frisoane si transpiratii. Poti risca o supradoza, care poate duce la coma si moarte prin insuficienta respiratorie.

Semnele de supradozaj cu heroina includ:

  • Respiratie superficiala
  • Gura uscata
  • Decolorarea limbii
  • Pupile foarte mici
  • Puls lent
  • Buze fluorescente

In cazul consumului regulat, simptomele de sevraj apar la doar cateva ore de la ultima administrare a heroine si se manifesta prin pofta incontrolabila de a consuma drogul, insomnie, diaree, varsaturi, transpiratii reci  etc. Simptomele majore se instaleaza intre 48 si 72 de ore de la ultima administrare si se amelioreaza dupa o saptamana. Simptomele fizice ale sevrajului pot fi evitate cu ajutorul specialistilor, care stabilesc un plan personalizat de dezintoxicare.

In cazul dependentei de heroina, vei parcurge mai multe etape: spitalizare/dezintoxicare, consilierea psihologica, recuperare psihologica si comportamentala intr-o clinica sau intr-un centru stationar, participarea la grupuri de suport etc. O varietate de tratamente pot fi aplicate cu succes pentru dependenta de heroina. Abordarile de tip comportamental (psiho-terapie) sau farmacologic (medicamentos), mai ales atunci cand sunt integrate ambele tratamente, ajuta la restabilirea unui grad de normalitate a functiei cerebrale si a unui comportament fara dependenta.

Daca te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care poate fi dependent de heroina sau alte droguri, apeleaza cu incredere la echipa Aliat! Suna la 0727880447 si afla cum poti fi ajutat.

Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like