dependenta de munca sau workaholism-ul
Dependenţa de muncă sau Workaholism-ul
13 iulie 2017
despre efectele alcoolului asupra familiei
Despre efectele alcoolului asupra familiei
25 iulie 2017

Marijuana si Tratamentul pentru dependenta

Cunoasterea Marijuanei

Marijuana este un drog obtinut din planta de canabis . Planta este de obicei uscata, macinata si fumata in hartie ca o tigara sau in pipa ca pe tutun . Marijuana vine si in forme *mancabile* cum ar fi briose , ciocolata , bomboane de ciocolata , acestea avand acelasi efect ca si marijuana care se fumeaza.Unele persoane consuma si o rasina produsa de planta de canabis , aceasta avand un efect mai puternic . Aceasta substanta este denumita si hasis ceara ,sfarma,etc.
Marijuana este folosita atat medical (in unele state) cat și recreațional. Este utilizata din punct de vedere medical pentru stres și ameliorarea durerii și pentru a crește apetitul. Recreațional, marijuana este folosita pentru efectele sale calmante și pentru a atinge cunoscutul “high”. Insa nu toate soiurile de marijuana pot fi folosite in mod medical sau recreational.
Denumirile pentru marijuana pe strada sunt: ganja, Maria Ioana ,iarba etc . Marijuana are o istorie lungă a legislației pentru și împotriva utilizării acesteia.

Efecetele abuzului de marijuana                                                                                                                                                                                    
Marijuana este un drog psihoactiv care modifică percepția. Marijuana conține tetrahidrocanabinol (THC). Acesta este un compus chimic care produce efecte la nivelul chimiei creierului . Efectele marijuanei pot fi diferite pentru toată lumea și depind de modul în care este consumată. Fumatul marijuanei produce un efect mai rapid si de mai scurta durata decât daca este ingerata . Efectele rasinei pot fi imediate si dureaza ore din cauza cantității concentrate de THC.
Efectele marijuanei includ:
-sentimente de fericire
-halucinații ușoare
-creșterea apetitului
-anxietate redusă
Deoarece nu exista risc de supradoza , pacientii consumatori de marijuana care viziteaza camera de urgenta sunt pe locul 2 dupa cei care consuma cocaina .
Creșterea conținutului de THC in Marijuana                                                                                                                                                         
Conținutul de THC de marijuana a crescut la foarte mult , cu circa 300 de procente inca din anii 1960. Acest lucru afecteaza toleranta si abuzul de marijuana . Dozele mai mari de THC din marijuana de astăzi pot contribui la creșterea riscurilor legate de intoxicație și riscului crescut de dependență.

Dependenta de Marijuana                                                                                                                                                                                            
Dependenta de marijuana poate fi diagnosticată clinic și are un impact negativ asupra vieții persoanei respective . Oamenii pot dezvolta de cele mai multe ori o dependență psihică privind marijuana.
Ca și alte substanțe care dau dependență, utilizarea de marijuana afecteaza nivelurile de dopamina din creier prin reducerea producției naturale a substantei . Creierul utilizatorului devine reprogramat pentru a avea nevoie de marijuana doar să se simtă normal. Utilizarea marijuanei aduce dopamina din creierul utilizatorului la niveluri regulate, dar numai temporar. Dorinta de a renunța la utilizarea de marijuana, dar fiind în imposibilitatea de a face acest lucru, este un indiciu puternic al unei dependenta.
Există, de asemenea, riscuri de a utiliza marijuana, care pot afecta viața personală a cuiva. Aceste riscuri pot manifesta în mai multe consecinte imediate, cum ar fi:
-complicații juridice
-renuntarea la scoala
-probleme la serviciu
-inabilitatea de a invata si aminti lucruri noi
Daca tu continui sa consumi marijuana in ciuda efectelor negative inseamna ca poti fi dependent.

Marijuana și adolescentii                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Marijuana a fost recunoscuta de mult timp ca un drog, deoarece experimentarea ei de multe ori duce la utilizarea de droguri mai grele, cum ar fi cocaina. Percepția marijuanei ca un drog este cel mai adesea legata de consumul de marijuana la adolescenti , deoarece adolescentii prezinta mai multe sanse de a experimenta si alte droguri. In zilele noastre abuzul de marijuana continuă să crească, adolescenții fumează mai mult ca oricând. Adolescentii care fumeaza marijuana prezinta un risc mai mare de a dezvolta o dependenta la marijuana sau la ceva mai grav ,mai târziu în viață.
De asemenea marijuana poate afecta dezvoltarea normala a creierului adolescentilor. Potențialele riscuri pe termen lung ale abuzului de marijuana au fost evidentiate intr-un studiu realizat de Duke University. S-a arătat că dintre 1.037 de oameni, cei care au folosit in mod regulat marijuana fiind adolescentii au prezentat o scădere medie de opt puncte de IQ.

Semne ale consumului de marijuana                                                                                                                                                                       
Daca sunteti ingrijorat ca o persoana draga consuma marijuana, cunoasterea semnelor abuzului ei este primul pas spre a afla.
Unele semne comune care pot indica utilizarea de marijuana includ:
-ochi injectati
-creșterea apetitului
-lipsa de motivatie
-creștere în greutate
-comportamentul nervos sau paranoic
-tulburări de coordonare
-timp de reactie incetinit
Consecintele psihologice ale abuzului de marijuana nu sunt complet înțelese. Unele studii sugereaza ca dependenta de marijuana ar putea crește șansele de a dezvolta tulburări mentale, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea motivaționale și schizofrenie.
Nu este surprinzător faptul că utilizarea de marijuana afecteaza memoria pe termen scurt, dar și capacitatea de a reține informații noi. Efectele asupra memoriei și învățării pe termen lung, cu toate acestea, sunt incerte.
Efectele secundare pe teremen scurt ale abuzului de marijuana nu pun în pericol viața. Dar există pericole potențiale de utilizare. Unele dintre aceste reacții adverse imediate de marijuana includ:
-Paranoia
-Puls crescut
-Supraalimentarea
-Funcția motorie alterată
-Atacuri de panica
-Tulburari de cunoastere

Recunoasterea                                                                                                                                                                
Cel mai mare semn de dependenta de marijuana este pofta nestavilita de a consuma acest drog chiar daca apar si efecte negative cum ar fi consumul la serviciu sau cheltuirea banilor.In general dependentii de marijuana nu se simt normal decat daca fumeaza.
Unele semne clinice care evidentiaza dependenta de marijuana include nevoia de a folosi o cantitate cat mai mare de marijuana pentru a atinge starea dorita si prioritizarea folosirii acestui drog asupra responsabilitatilor sociale si profesionale.

Interventia                                                                                                                                  
In cazul in care marijuana impiedica o persoana draga sa aiba o viata sanatoasa si productiva , punerea in scena a unei interventii este o modalitate buna de a ii ajuta sa faca o schimbare . Deseori oameni care au devenit dependenti de marijuana nu cred ca pot fi dependenti si nu inteleg motivul pentru care au n evoie de ajutor. O intervenție este momentul perfect pentru a le prezenta faptele: marijuana da dependență și poate avea un impact negativ asupra vieții lor. Părinții adolescenților care au început sa abuzeze marijuana în mod regulat pot orchestra o intervenție pentru a explica eventualele probleme de dezvoltare, care s-ar putea ivi în viitor.

 

TRATAMENTUL DEPENDENTA 

 Marijuana poate fi una dintre substanțele la care se renunta cel mai greu . Acceptarea socială crescândă a marijuanei contribuie la acest lucru în același mod în care contribuie acceptarea alcoolului la alcoolicii care nu doresc să renunțe. Majoritatea persoanelor care au o dependență nu simt că au o problemă, iar cei din jurul lor ar putea să nu-l vadă ca o problemă.
Cu toate acestea, există mulți oameni care folosesc marijuana zilnic și au toate simptomele tradiționale ale unui dependent. Aceștia sunt oameni care nu pot controla folosirea lor indiferent de consecințele acestora.
Cei care primesc tratament pentru o dependență de marijuana sunt în principal indivizi care au consumat cronic marijuana ,adica,zilnic . Aceștia sunt oameni care au încercat să renunțe pe cont propriu de multe ori, dar nu au putut să o facă singuri.

Renuntarea                                                                                                                                                                                    
Deși marijuana nu da o dependentă fizica atat de mare ca și alte droguri, dependența psihologică poate fi puternică. Tulburările comportamentale, cum ar fi dependența de jocuri de noroc, sunt exemple clare de mare putere a dependențelor mentale.
În 2016, peste 950.000 de persoane au primit o formă de tratament pentru consumul de marijuana.
Din ce in ce mai multi oameni cred că marijuana acceptabilă. Un sondaj Gallup a arătat că, pentru prima dată, ca o mare parte din populatie favorizează legalizarea marijuanei. Această percepție contribuie probabil la convingerea că marijuana nu daa dependentă. Deși persoanele dependente de marijuana nu prezintă simptome fizice și pot funcționa la un nivel mai înalt decât cineva dependent de heroină sau de alcool , nu înseamnă că nu au o dependență. Conceptele greșite despre natura dependenței de marijuana nu ar trebui să oprească persoanele care au nevoie de tratament pentru a le primi.

Detoxifierea și sevrajul 
Unii pot fi surprinși să audă că marijuana poate produce efecte de sevraj. Ele nu sunt la fel de severe ca cele ale altor droguri sau al altor medicamente. Efectele sevrajului marijuanei au fost comparate cu sevrajul nicotinei, deoarece ambele substante pot :
-crește iritabilitatea
-cauza anxietate
-cauza atacuri de panica
-creea insomnii
-creea pofte
Simptomele de sevraj al marijuanei includ dureri de cap si depresie ca si alte substante care dau dependenta. Utilizarea in cantitati mari si pe o perioada prelungita poate crea riscul ca sevrajul sa apara odata cu stoparea consumului . In timp ce sevrajul marijuanei nu este la fel de periculos ca cel al drogurilor grele cum ar fi cocaina sau heroina,multi iutilizatori se confrunta cu diferite simptome atunci cand incearca sa renunte . Acestea variaza in functie de utilizator , unii fiind capabili sa se opreasca pe cont propriu. Cu toate acestea , utilizatorii cronici care au construit o toleranță ar putea avea nevoie de mai mult ajutor privind obiceiul lor.
Stoparea consumului de marijuana poate fi incomod mai ales pentru utilizatorii cronici . O detoxifiere sub supraveghere medicala este recomandata in special celor la care apar co-adictii deoarece acestea pot amplifica simptomele.Detoxifierea medicala a fost creata pentru a ajuta oamenii sa elimine din sitemul lor incet,incet o substanta nociva si pentru a da tratamente care fac simptomele sevrajului suportabile.

 Tratamentul staționar 

Unii oameni primesc aleg tratament spitalizat pentru a-și începe recuperarea. Dintre cei care primesc tratament spitalizat, cei mai mulți sunt plasați acolo de sistemul de justiție. Cu toate acestea, există persoane care aleg această metodă de tratament în mod voluntar. Reabilitarea internă durează între 30 și 90 de zile. In Tot acest timp acestia fac terapie,participa la diferite activitati care ii ajuta sa treaca peste simptomele de sevraj mai usor.

 Tratamentul ambulatoriu                                                                                                                                     
Aceasta este forma de tratament pentru care opteaza majoritatea persoanelor care se confrunta cu dependenta de marijuana. Opțiunile primare de tratament disponibile pentru persoanele dependente de marijuana includ terapia personala, grupurile de terapie si grupurile de suport.
Mulți oameni care primesc tratament pentru dependența de marijuana folosesc terapia pentru a aborda aspectele psihologice ale dependenței lor. Timpul petrecut în terapie variază de la o persoană la alta. Încadrarea în terapie vă poate ajuta să înțelegeți mai bine dependențele și motivațiile. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă arma împotriva poftelor și recăderilor.
Grupurile de suport sunt una dintre cele mai populare moduri în care oamenii primesc ajutor. Există numeroase grupuri de sprijin pentru cei care doresc să-și schimbe obiceiurile. Marijuana Anonymous este grupul de suport cel mai specific pentru această dependență. Acest grup este modelat după alcoolici anonimi, incluzand un program în 12 pași pentru a trece mai usor peste dependență.
Există și alte grupuri de suport, cum ar fi programul SMART Recovery, pentru cei care caută opțiuni în afara modelului tradițional în 12 pași.

Invingerea dependentei                                                                                                                                                                                                      
Toată lumea are propriul scop pentru a căuta ajutor. Decizia de a primi tratament pentru dependența de marijuana poate fi dificilă, iar unii oameni care primesc tratament pentru marijuana cred ca este inutil. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care vor să treacă peste o dependență nu o pot face singură. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l amintiți este că puteți învinge această dependență.

Nu este nevoie sa treceți singur prin procesul de recuperare. Există specialisti care vă pot ajuta cu luptele cu care vă confruntați in tratarea dependenta. Procesul este mult mai facil, mai rapid si mai usor de suportat.

Sunati la 0727 880 447 pentru a afla mai multe informatii.