Tulburari alimentare / junk food - simptome si tratament
Tulburari alimentare
23 februarie 2017
Dependenta de cafea
Cafeina
23 februarie 2017

Televizor

dependenta de televizor

Dependenta de televizor

Vizionarea tv a devenit ca un refugiu al omului modern dupa o zi stresanta la serviciu. Dupa o astfel de zi epuizanta la serviciu, ajunsi acasa, unul dintre putinele lucruri pentru care mai avem forta si placere sa le facem este deschiderea televizorului.Incercam astfel sa ne deconectam de la grijile zilei, sa ne relaxam si sa ne distram putin fara sa trebuiasca sa depunem efort.

Dupa numai 2 minute de vizionare creierul trece intr-o stare similara relaxarii.Daca suntem suficient de obositi fizic, iar experienta ca telespectator este redusa,este posibil sa trecem din acea stare de relaxare la o stare de semiadormire apoi direct la somn. Cu cat experienta noastra ca telespectator creste, se micsoreaza posibilitatea de a dormi rapid in fata televizorului, si este foarte posibil sa para dependenta de TV.

Expunerea indelungata la tv are un efect coplesitor asupra mintii umane si asupra intregului sistem de viata contemporan.

Efectul hipnotic:

Neuropsihologii demonstreaza ca televiziunea, indiferent de emisiunea vizionata, are ca efect inducerea unei stari semihipnotice. Atunci cand privim la TV suntem decuplati de la lumea inconjuratoare, fapt cauzat de frecventa foarte mare a imaginilor proiectate pe ecran, dar si de schimbarile fulgeratoare de cadru utilizate (25-30 schimbari/minut in cazul videoclipurilor).

Cand privim la TV undele cerebrale trec din starea beta – ce apar in creier pe parcursul proceselor de gandire, analiza si decizie – in starea predominant alfa si teta – ce domina activitatea corticala cand suntem relaxati, respectiv cand suntem in starea de somn usor.

Astfel, se creeaza mediul de aparitie al unor anomalii neurologice in ceea ce priveste emisfera stanga a creierului, a carei activitate este inhibata pe toata durata privirii la TV. Emisfera stanga este responsabila cu organizarea, analiza si judecata datelor receptionate, pe cand emisfera dreapta proceseaza informatiile in intregul lor, determinand raspunsuri mai degraba emotionale decat rationale.

S-au constatat efecte asupra dezvoltarii creierului uman independent de natura mesajelor transmise. Consecinta este o diminuare radicala a capacitatilor critice, a creativitatii si a reactivitatii cortexului. Din cauza vitezei foarte mari de derulare a imaginilor si a actiunii pe micul ecran, nu exista timpul necesar filtrarii normale a informatiei catre cortex, fapt ce favorizeaza transmiterea mesajelor direct in subconstient.

Astfel, mintea noastra nu se mai poate apara, iar informatia patrunde nefiltrata si nesortata conform capacitatii naturale a creierului.

Probleme de atentie si hiperactivitate:

In functie de timpul acordat vizionarii si a varstei la care debuteaza aceasta, TV&PC pot aduce prejudicii grave dezvoltarii corticale. Studiile arata ca afectiunile produse cortexului in urma vizionarii excesive au ca rezultat aparitia sindromului ADHD, adica slabirea pana la nivelul patologic a unor capacitati mentale fundamentale: concentrarea atentiei, memoria de scurta durata, imaginatia creativa, motivatia de a intreprinde o actiune care cere efort.

Obisnuindu-se de mici cu astfel de experiente care ii bruscheaza, cand sunt pusi in fata realitatii – care nu socheaza in nici un fel – nu-si mai pot concentra atentia. La scoala, de expemplu, ei vor astepta ca prezentarea dascalului sa aiba aceeasi dinamica, sa ii surprinda, sa fie un ‘’spectacol’’. Asteptarea nefiindu-le satisfacuta, atentia este dezactivata, si totul ii plictiseste.

Desi TV genereaza o atitudine mentala pasiva si o intarziere in procesarea informatiei si in gandire, vizionarea TV este un factor principal in inducerea hiperactivitatii. Neuropsihologii demonstreaza ca agitatia extrema, incapacitatea de a sta linistit, toleranta scazuta la frustrare, impulsivitatea excesiva sunt stari c e apar in urma vizionarii repetate, acestea crescand proportional cu cresterea timpului dedicat vizionarii.

Incapacitatile de invatare:

Problemele de invatare, sindrom de care sufera peste 50% dintre copiii din statele occidentale, sunt determinate in mare masura de vizionarea TV si de jocurile pe PC. Cu o motivatie scazuta pentru invatarea de cunostinte noi, incapabili sa se concentreze, cu o hiperactivitate excesiva, copiii raspund tot mai greu cerintelor scolare. Dezechilibrele pe care vizionarea le induce in functionarea emisferei stangi si lipsa dezvoltarii normale a retelelor neuronale, afecteaza gandirea logica si analitica, construirea sintaxei si discursivitatea.

Simptome 

Dependenta de tv este usor de observat. Cei mai multi dintre dependenti nu se pot dezlipi de televizor, iar cand televizorul lipseste din casa sau e stricat dependentii de tv devin irascibili, anxiosi, certareti, iritati, se plictisesc si nu stiu cu ce sa isi umple timpul.

Luarea in greutate este si ea o simptoma a dependentei de tv, obezitatea fiind o urmare a acesteia.

Problemele legate de vaz pot fi si ele o simptoma a dependenetei de tv.

 

Tratament

Dependenta fiind una psihica si nu fizica ,tratamentul pentru aceasta tulburare nu este unul medicamentos. Asadar schimbarea stilului de viata ,implicarea in noi activitati care nu includ privitul la televizor si sedintele de terapie sunt tratamentul ideal.Un terapeut specializat va poate ajuta sa depasiti aceasta problema.

De la acest tip de dependenta pot aparea si alte complicatii:

  • Tulburari de alimentatie.
  • Riscuri mari de obezitate– copiii si adolescentii nu se mai joaca si nu mai fac miscare si exercitii fizice, ceea ce duce la risc de atac de cord, atac vascular cerebral, diabet.
  • Invatarea si intarirea comportamentelor agresive.
  • Jocurile violente desensibilizeaza copiii in privinta cruzimii si ii predispun la comiterea de acte violente in viata

Daca tu sau cineva apropiat tie te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care prezinta aceste simptome, noi putem ajuta! Suna la 0727880447 si afla mai multe.
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like