COMUNICAREA ASERTIVĂ A POFTEI
24 aprilie 2020

Terapia EMDR în tratamentul dependențelor și altor tulburări cauzate de traumă.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) este o metodă terapeutică, susținută științific și recomandată de numeroase organizații la nivel internațional (de exemplu, Organizația Mondială a Sănătății, 2013) pentru intervenția în afecțiunile psihotraumatice. Acest tip de afecțiuni apar în urma unor situații dificile de viață, în care persoana resimte o amenințare puternică la adresa propriei vieți (de exemplu, accident de mașină, viol, alte forme de violență la adresa persoanei) sau este martoră la un eveniment traumatic care se întâmplă altei persoane, de obicei apropiate (de exemplu, moartea unei persoane dragi).

Urmare a acestor experiențe traumatice, persoana dezvoltă luni și chiar ani mai târziu diverse simptome: tulburări de somn, stări de neliniște și agitație în anumite condiții, refuzul de a mai face anumite activități, depresie, anxietate, adicții. Aceste stări constituie tulburarea de stres post-traumatic.

EMDR este o psihoterapie integrativă bazată pe dovezi, pentru tulburarea de stres post-traumatică și a altor tulburări psihiatrice, probleme de sănătate mintală și simptome somatice. Modelul pe care se bazează EMDR, consideră că o mare parte a psihopatologiei se datorează codificării inadecvate a și/sau procesării incomplete a experiențelor traumatice sau tulburătoare de viață. Acest lucru afectează capacitatea clientului de a integra aceste experiențe într-un mod adaptativ. (sursa: EMDR Europe)

Atât Organizația Mondială a Sănătății cât și Societatea Internațională de Studii pentru Stres Traumatic au identificat EMDR ca metodă terapeutică eficientă în tratamentul traumei psihologice. Deși inițial EMDR a fost utilizat pentru tratarea veteranilor de razboi care sufereau de stres post-traumatic, în ultimele decenii aceasta a fost utilizată în tratarea unui numar tot mai mare de afecțiuni, de la adicții la tulburarea de atac de panică, tulburări alimentare, anxietate, depresie samd.

Terapia EMDR este utilizată pentru a ajuta clientul să învețe din experiențele negative din trecut, să se desensibilizeze la factori declanșatori prezenți și să încorporeze modele noi de acțiune care să îi permită să progreseze.

Terapia și protocoalele EMDR pot fi aplicate doar de terapeuți instruți în această  metodă de terapie.Aceasta cuprinde mai multe etape care încep de la cunoașterea istoricului tulburării prezente și identificarea țintelor/experențelor din viața clientului care nu au fost procesate adaptativ, generând probleme de ordin psihologic, până la utilizarea stimulării bilaterale prin mișcari oculare.

Terapia EMDR nu trebuie privita ca o formă unică sau separată de tratament, ci integrată ca instrument într-un demers psihoterapeutic mai amplu alături de construirearelației terapeutice și intervențiile psihoterapeutice specifice.

În tratamentul adicțiilor, terapia EMDR poate alege drept „ținte” anumite evenimente cu încărcătură emoțională puternică, evenimente traumatice, care au contribuit la dezvoltarea adicției,  sentimentul de pierdere a controlului sau chiar momentele de poftă de consum care sunt resimțite puternic de client.EMDR poate fi utilizat pentru a descoperi factori declanșatori traumatici asociați cu consumul de substanțe și pentru a ajuta la procesarea lor adaptativă.

În tratamentul traumelor specifice (accident, violență, etc), terapia EMDR facilitează accesarea și procesarea amintirilor traumatice (nu retrăirea lor) pentru a le aduce la o rezoluție adaptativă. După tratamentul cu terapia EMDR, stresul afectiv este ameliorat, credințele negative sunt reformulate și se reduce excitația fiziologică.Terapia EMDR facilitează accesul la rețeaua de memorie traumatică, astfel încât prelucrarea informațiilor este îmbunătățită, cu asocieri noi formate. Aceste noi asociații sunt considerate a avea ca rezultat procesarea completă a informațiilor, învățarea nouă, eliminarea stresului emoțional și dezvoltarea de noi perspective ale gândirii.

În Clinica ALIAT, poți beneficia de intervenții specifice EMDR realizate de un profesionist format și acreditat de Societatea Europeană de EMDR.

Contacteaza-ne, daca ai nevoie de o opinie de specialitate, de tratament sau de ajutor în recuperare 0727.880.447.