Internarea pacientului
20 martie 2017
detoxifierea
Ce este detoxifierea?
20 martie 2017

Terapia – Tratamentul ambulatoriu

tratament ambulatoriu clinica aliat bucuresti

Daca abuzul de substante nu a ajuns intr-o stare avansata (de regula daca te poti opri singur sa nu consumi timp de minim o zi) dezintoxicare nu este neaparat necesara. Poti trece relativ usor peste aceasta etapa.

Este foarte important sa intelegem un lucru. Dependenta are un caracter ciclic si mai devreme sau mai tarziu vor aparea recaderile. Este doar o chestiune de timp. Din pacate recaderile sunt din ce in ce mai grave. De aceea este foarte importanta rezolvarea dependentei prin terapie. Pur si simplu procedura de DETOX nu este de ajuns, decat pe termen scurt.

Terapia iti permite libertatea de a continua sa lucrezi si sa stai langa  familie in timp ce esti in proces de recuperare.

O dependenta severa la anumite substante, cum ar fi heroina sau oxicodona, nu poate fi insa tratata doar prin terapie, ci intr-un centru in care sa fii monitorizat si ajutat in gestionarea detoxifierii si a recaderii.

Terapia ofera sesiuni care pot fi programate oricand in timpul zilei, pe tot parcursul saptamanii. Acest orar iti permite sa iti continui normal activitatile zilnice, dar va trebui sa acorzi timp pentru consiliere si medicatie.

Terapia – Tratamentul ambulatoriu

Programele de tratament ambulatoriu vin intr-o varietate de forme, niveluri de intensitate diferite si ofera o gama larga de servicii – dar accentul cade, in general, pe consiliere, educatie si furnizarea unei retele de sprijin.

Sedintele de terapie au o frecventa saptamanala. Poate fi vorba de terapie individuala sau  de grup. Depinde foarte mult de tipul personalitatii pacientului. Trebuie tinut cont ca unele metode de terapie sunt mult mai eficiente cand sunt in grup sau invers. Aici trebuie sa tineti cont de tipul de terapie aleasa si obiectivul stabilit impreuna cu terapeutul.

Exista mai multe tipuri de terapie. Cu totii suntem diferiti si cu siguranta problemele noastre ne fac unici. De aceea de-a lungul timpului s-au creat multiple tipuri de terapie si numeroase programe de tratament. Trebuie doar sa alegeti impreuna cu terapeutul varianta care este cea mai eficienta pentru voi.

Un alt lucru foarte important. Dependenta este o tulburare de comportament. Aceasta este efectul care apare in urma unor probleme la nivel emotioal. De exemplu: beau cand sunt trist, consum droguri cand ma panichez sau mi-e frica.

Aceste probleme emotionale sunt foarte important de rezolvat, deoarece sunt sursa problemei, iar consumul excesiv este efectul pe care il vedem. Desigur ca in paralel se lucreaza la deprinderea unor metode de reducere a consumului, modificarea comportamentului cu unul benefic si exercitii pentru cresterea rezistentei la tentatii, care ne vor inconjura toata viata.

Beneficiile terapiei:

  • Pentru dependentele usoare sau moderate, ambulatoriul este alegerea ideala de tratament. Aceste programe sunt mai accesibile si mai flexibile decat un program cu internare.
  • Suportabilitate: nu sunt cheltuielile de cazare, mancare, ingrijire, supraveghere si activitati extra ca in cazul tratamentului intr-o clinica.
  • Flexibilitate: poti programa consilierea si interventiile specialistilor in functie de programul de munca sau familie.
  • Accesul la familie: pe tot parcursul programului de terapie, implicarea familiei si sprijinul acesteia este accentuat, cei dragi te pot ajuta sa nu recidivezi.
  • Discretia: poti primii ajutor fara ca cineva sa stie. Absenta ta 1-2 ore pe saptamana poate trece neobservata, chiar si fata de cei apropiati, fata de o internare de 2-3 luni.
  • Vindecare: este singura metoda prin care poti scapa de o dependenta complet, fara ca aceasta sa mai aiba sanse sa reapara. Aceasta pentru ca iti rezolva adevaratele probleme care te conduc fara sa vrei catre un comportament exagerat.

 
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like