Mituri tratament dependenta
21 februarie 2017
Eu sunt cel dependent
22 februarie 2017

Tratament terapeutic dependenta

Odata ce ai descoperit ca esti dependent, primul pas este sa accepti si sa constientizezi dependenta. Pasul urmator este sa ceri ajutorul.

Tratamentul pentru dependenta este diferit pentru fiecare individ si poate fi personalizat in functie de nevoile tale. Medicii si terapeutii vor crea un plan de redresare bazat pe substanta de care esti dependent si severitatea dependentei. De obicei, sunt combinate tratamente aplicate stationar (intr-o clinica) sau in ambulatoriu (la domiciuliu), psihoterapie si consiliere, grupuri de ajutor, medicamentatie etc.

Dependenta este o problema cu multiple fatete, dar care poate fi tratata in mod eficient. Medicamentele pot fi o parte importanta a tratamentului, dar consilierea si terapiile comportamentale sunt cele mai bune optiuni de tratament disponibile.

Programele de tratament se concentreaza de obicei pe stoparea consumului si prevenirea recaderilor. Sesiunile individuale, de grup si / sau de familie pot face parte din program. In functie de nivelul de dependenta, de comportament si de tipul de dependenta, tratamentul poate fi fara internare (ambulatoriu) sau in centre rezidentiale. Psihoterapia te poate ajuta sa faci fata poftelor si posibilei reveniri a dependentei. In cazul in care familia ta se poate implica, probabilitatea rezultatelor pozitive este mult mai mare. Grupul de suport te poate ajuta sa intalnesti alte persoane cu adictii sau probleme similare, de obicei avand scopul de a creste increderea in sine. Aceste grupuri sunt adesea surse de motivare, educare si informare.

Consilierea individualizata nu numai ca se concentreaza pe reducerea sau oprirea consumului de droguri sau alcool/ stoparea adictiei; se adreseaza, de asemenea, redresarii deficientelor functionale, cum ar fi situatia la erviciu, familia si relatiile sociale etc. Consilierea personalizata fiecarei persoane ajuta pacientul sa dezvolte strategii de adaptare si instrumente care sa tea jute sa te abtii si sa mentii abstinenta. Consilierii nostri in dependenta incurajeaza participarea la cel putin 12 sedinte de terapie si recomanda, daca este cazul, suplimente de medicale, psihiatrice, precum si alte servicii.

Sa te lupti cu o dependenta nu e usor, presupune mai mult etape si exista momente in care iti este mai greu si care pot fi o piedica pentru recuperarea ta. In astfel de momente te poti simti epuizat, agitat, iritabil, trist sau depresiv, poti avea tendinta de a brava, a ascunde fapte de ceilalti, de a te compatimi sau a fi autosuficient, poti cere prea mult de ceilalti – ceea ce duce la neintelegeri. Pentru astfel de momente grupul de suport iti poate aduce stabilitate, sprijin, poate veni cu noi alternative pentru problemele tale si te poate ajuta in decizia ta de a sta departe de dependneta. Grupul de suport este o modalitate prin care iti poti crea o retea de suport la care sa poti apela in momentele dificile din viata ta. Principalul ajutor al grupului este faptul ca toti membrii au experienta comuna a dependentei si pot intelege foarte bine prin ce treci, te pot sprijini si sfatui ca din perspectiva cuiva care a trecut sau trece prin ce treci tu.

Dupa reabilitare, exista mai multe terapii care sa te ajute sa ramai pe calea dreapta si sa nu recidivezi. Deoarece recuperarea este un proces de-a lungul vietii, este important sa continui terapia, sa primesti sprijin si sa ramai responsabil.