Dezalcoolizarea
31 mai 2017
Heroina si tratamentul dependentei de heroina
6 iulie 2017

Tulburare alimentara: cauze, simptome si tratament

Tulburare alimentara

Tulburare alimentara

Tulburare alimentara

Tulburare alimentara

Aproximativ 3-5% dintre femei si 1-3% dintre barbati sufera de un anumit tip de tulburare alimentara. O tulburare alimentara se caracterizeaza prin obiceiuri alimentare neregulate, stres grav sau ingrijorare cu privire la propria greutate corporala. Ele pot include consumul inadecvat sau excesiv de alimente, cele mai frecvente forme de tulburare alimentara – anorexia nervoasa, bulimia nervoasa si tulburare alimentara tip binge – afecteaza atat femeile, cat si barbatii.

Tulburare alimentara – Anorexia nervoasa se caracterizeaza prin limitarea extrema a consumului de alimente sau prin curatarea organismului (varsaturi, laxative, diuretice). Persoanele care sufera de aceasta dereglare sunt obsedate de propria greutate, iar greutatea extrem de mica pe care o au nu este perceputa ca ceva grav sau anormal, dimpotriva. Anorexia poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii, cum ar fi leziuni ale creierului, insuficienta renala sau cardiaca, probleme osoase, infertilitate. Riscul de deces este cel mai mare la persoanele cu aceasta boala.

Tulburare alimentara – Bulimia nervoasa se caracterizeaza prin episoade repetate de consum rapid si in cantitati mari a alimentelor, la care se adauga un comportament compensator (varsaturi provocate, laxative, activitate fizica extrema, post negru), care are rolul de a preveni cresterea in greutate. Ciclul de hrana si varsaturi provocate se face in secret, creand sentimentee rusine, vina si lipsa de control. Bulimia poate avea efecte daunatoare, cum ar fi probleme gastrointestinale, deshidratare severa si dificultati cardiace.

Aproape toata lumea mananca mai mult, ocazional (la petreceri, in vacante etc), dar pentru unii oameni, supraalimentarea excesiva, scapata de sub control, devine un eveniment zilnic.

Tulburare alimentara – Binge consta in consumul frecvent al unor cantitati neobisnuit de mari de alimente si incapacitatea de a opri consumul. Spre deosebire de bulimici, persoanele cu aceasta tulburare nu recurg la masuri compensatorii (nu isi provoaca stari de voma, de ex).  Din acest motiv, multi oameni care sufera de tulburarea Binge pot fi obezi si cu risc crescut de a dezvolta alte afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare. Cei care se confrunta cu aceasta tulburare alimentara pot, de asemenea, sa experimenteze sentimente intense de vinovatie, suferinta si jena legata de consumul excesiv de mancare, ceea ce ar putea influenta evolutia ulterioara a tulburarii alimentare.

Daca dvs sau un apropiat prezentati semnele si simptomele de mai jos, consultul de specialitate este urgent si obligatoriu:

  • Dieta cronica, in ciuda faptului ca este o persoana extrem de slaba;
  • Fluctuatii constante ale greutatii;
  • Obsesia numararii caloriilor si a eliminarii totale a grasimii din alimente;
  • Implicarea in obiceiuri ritualice de alimentatie, cum ar fi taierea hranei in bucati mici, mancatul de unul singur si / sau ascunderea mancarii;
  • Obsesia continua pentru alimente, retete sau gatit;
  • Depresie sau stadiul letargic;
  • Evitarea relatiilor sociale, a familiei si a prietenilor;
  • Variatii ale perioadelor de alimentare in exces si post negru.

Daca suspectati o persoana apropiata de anorexie sau bulimie, NU incercati sa il vindecati singuri. Pentru avea sanse cat mai mari de vindecare, discutati urgent cu un medic – de preferinta medic neuro-psihiatru, psiholog.

O tulburare alimentara se poate dezvolta in orice stadiu al vietii, dar apar in mod obisnuit in perioada adolescentei sau la varsta adulta. Clasificata ca boala medicala, tratamentul adecvat poate fi foarte eficient pentru multe dintre tipurile specifice de tulburare alimentara. Intrucat exista elemente comune de diagnostic pentru fiecare din cele 3 categorii principale de tulburare alimentara, este necesar un consult de specialitate, in urma caruia sa se stabileasca exact ce afectiune este prezenta, pentru ca oricare din aceste afectiuni trebuie tratata. Orice pas facut in sensul tratarii tulburarii alimentare este un pas mare, chiar si solicitarea unui consult psihologic/psihiatric reprezinta un pas imens catre vindecare.

Cercetarile arata ca o tulburare alimentara devine foarte frecvent netratata, ceea ce poate avea consecinte grave – de exemplu, persoanele cu anorexie au o rata a mortalitatii de 18 ori mai mare decat cei care nu au tulburari de alimentatie. Problemele fizice asociate cu anorexia include anemie, constipatie, osteoporoza, chiar leziuni ale inimii si ale creierului. Bulimia poate avea ca rezultat dureri in gat, smalt dentar uzat, reflux gastric si atacuri de inima. Persoanele care sufera de o tulburare alimentara poate prezenta tensiune arteriala crescuta, boli cardiovasculare, diabet si alte probleme asociate cu obezitatea. Tulburare alimentara este, de asemenea, asociata cu alte tulburari mintale, cum ar fi depresia sau tulburarile de anxietate si abuzul de substante.

Scopul tratamentului pentru o tulburare alimentara este simplu: obtinerea si mentinerea unei greutati corporale normale, schimbarea atitudinii fata de mancare, tratarea tulburarilor somatice si psihice, prevenirea recaderilor.

Psihologii joaca un rol vital in tratamentul cu succes al tulburarilor de alimentatie si sunt membri integrati ai echipei multidisciplinare care asigura ingrijirea pacientului. Ca parte a acestui tratament, un medic va exclude bolile medicale si va determina daca pacientul nu este in pericol fizic imediat. Un nutritionist va ajuta la evaluarea si imbunatatirea aportului alimentar. Odata ce psihologul a identificat aspecte importante care necesita atentie si a dezvoltat un plan de tratament, el ajuta pacientul sa se concentreze mai degraba pe sanatate decat pe greutate.

Psihoterapia se va concentra pe imbunatatirea relatiilor personale, ajutand pacientii sa depaseasca un eveniment sau o situatie care a declansat tulburarea. Terapia de grup poate fi, de asemenea, utila. Unii pacienti, in special cei cu bulimie, pot beneficia de medicamente. Este important sa precizam ca medicamentele ar trebui sa fie utilizate in combinatie cu psihoterapia, nu ca inlocuitor pentru aceasta, iar pacientii care sunt sfatuiti sa ia medicamente sa fie constienti de posibile efecte secundare si de necesitatea unei supravegheri atente de catre un medic.

Perspectivele de recuperare pe termen lung sunt bune pentru majoritatea persoanelor care cauta ajutor de la profesionisti adecvati. Terapeuti calificati, psihologi licentiati ai Clinicii Aliat, cu experienta in acest domeniu, ii pot ajuta pe cei care sufera de tulburari de alimentatie sa-si recapete controlul asupra corpului si vietii lor. Incorporarea terapiei de familie sau de cuplu in ingrijirea pacientului poate ajuta la prevenirea recaderilor prin rezolvarea problemelor interpersonale legate de tulburarea de alimentatie.

Terapeutii pot orienta membrii familiei in intelegerea tulburarilor pacientului si in invatarea de noi tehnici pentru a face fata problemelor. Grupurile de sprijin pot ajuta, de asemenea. Cele mai multe cazuri de tulburari de alimentatie pot fi tratate cu succes de profesionisti instruiti corespunzator in domeniul sanatatii si al sanatatii mintale. Trebuie insa sa fiti constienti ca tratamentele nu functioneaza instantaneu, pentru multi pacienti este posibil ca tratamentul sa fie pe termen lung. Primul pas spre vindecare este sa cereti ajutor pentru a depasi aceasta tulburare alimentara. Psihoterapia este un proces de invatare si de re-echilibrare, iar noi suntem aici sa va oferim ajutorul! Sunati la 0727880447 si vom gasi impreuna solutia.
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like