dependenta de droguri
Droguri
23 februarie 2017
Heroina si tratamentul dependentei de heroina
6 iulie 2017

Tutun

dependenta de tutun

Dependenta de tutun

Fumatul este o dependenta biologica. Motivele inceperii fumatului sunt mai ales psihologice. Dependenta de nicotina face acest obicei greu de lasat odata inceput, dar aceasta dependenta poate fi depasita si controlata dupa ce motivele psihologice ale fumatului sunt eliminate.

Dependenta nu este insa numai dependenta fizica de nicotina, ci si cea psihica si sociala, fumatul fiind considerat o metoda de a face fata stresului, plictiselii, anxietatii sau furiei, ori o metoda de a te integra in societate.
Dependenta de nicotina este una din cele mai dificil de indepartat tipuri de dependenta si, ca mecanism, este asociata cu dependenta de droguri periculoase. Odata instalata, iti va fi foarte greu sa renunti.
Cele mai multe motive pentru care oamenii se apuca de fumat sunt legate de incercarea de a schimba imaginea personala (de a parea mai atractiv). Uneori fumatul este modul in care iti calmezi nervii sau in care faci fata stresului; de asemenea, te poti apuca de fumat ca o metoda de a pierde in greutate.

Alte motive pentru care oamenii incep sa fumeze: 

– pentru a se integra in grupul social frecventat

– pentru a fi la moda sau a parea mai maturi decat sunt

– ca semn de protest sau pentru a fi impotriva autoritatii de orice fel (a parintilor, de exemplu)

– influentati de persoane importante in viata lor (parinti, rude, personae pe care le admira)

– pentru a socializa cu alti fumatori

– ca relaxare, in pauza de la lucru

– cand beau cafea sau dupa sex

– pentru a trece timpul cand asteapta pe cineva

– fara nici un motiv anume, dar tigarile sunt la indemana.

Factori de risc:

 • Parinti sau prieteni fumatori;
 • Factorul ereditar;
 • Boli mentale – persoanele care sufera de depresie, tulburare bipolara, schizofrenie sau alte boli psihice devin mai usor dependente de nicotina.
 • Consumul de alcool sau droguri.

Posibile complicatii ale dependentei de nicotina:

 • Boli pulmonare– cancere la nivelul plamanilor, bronsita sau emfizem;
 • Astm– fumatul inrautateste starea persoanelor astmatice;
 • Probleme cardiovasculare– risc crescut de infarct miocardic, boli vasculare periferice si accident vascular cerebral;
 • Cancer– risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, cancer al vezicii urinare, cancer de col, cancer la stomac, cancer de gat, esofag sau laringe;
 • Pielea fumatorilor da mai repede semne de imbatranire;
 • Infertilitate sau impotenta si disfunctii erectile;
 • Risc ridicat de avort spontan sau probleme grave la nou-nascut;

Simptome

Simptomele dependentei de nicotina  variaza de la individ la individ. Acestea includ:

Simptome de sevraj – cand incearca sa renunte la fumat, dependentul trece prin diferite stari, fizice si psihice: accese de furie, iritabilitate, slaba capacitate de concentrare, depresie, frustrare, cresterea apetitului sau insomnie. In unele cazuri, sevrajul se poate manifesta si prin diaree sau constipatie;

Fumatorul nu poate renunta – are cel putin o tentativa nereusita de renuntare la fumat;

Dependentul continua sa fumeze, in ciuda problemelor de sanatate. Este cazul persoanelor care nu renunta la fumat, chiar daca au fost diagnosticate cu o boala asociata consumului de tutun.

Renunta la anumite activitati sociale din cauza fumatului – incepe sa evite restaurantele si barurile in care fumatul nu este permis sau viziteaza din ce in ce mai rar prietenii in ale caror apartamente nu se fumeaza.

 

Tratament si detox

Există mai multe tratamente disponibile pentru dependenta de tutun. Cu toate acestea, această dependență poate fi foarte dificil de gestionat. Mulți utilizatori găsesc că, chiar și după ce au trecut pofta de nicotina, ritualul de fumat poate duce la o recidiva.

Există mai multe opțiuni diferite de tratament pentru cei care se luptă o dependenta de tutun:

Patch-ul

Plasturele este cunoscut ca o terapie de inlocuire a nicotinei (NRT). Este un bandaj ca un autocolant mic, pe care il aplicați pe braț sau pe spate. Patch-ul ofera un nivel scazut de nicotina pentru organism. Acest lucru ajută la scoaterea  treptat din corp a nicotinei

Prin pulverizare sau inhalator

Spray-urile cu nicotina si inhalatoarele pot ajuta mentinerea abstinentei prin pulverizarea in cavitatea bucala de doze scăzute de nicotină. Acestea sunt vândute in farmacii și sunt disponibile pe scară largă.

Medicamente

Unii medici recomanda utilizarea de medicamente pentru a ajuta tratarea dependenței de tutun. Anumite medicamente antidepresive sau recomandate hipertensiunii arteriale ar putea fi ajutatoare la gestionarea poftelor. O medicatie care este utilizata în mod obișnuit este bazata pe inhibitori . Unii medici prescriu un antidepresiv care este utilizat off-label pentru renunțarea la fumat, deoarece aceasta poate reduce dorinta de a fuma.

Abstinenta

Terapia este  o metoda care ajuta utilizatorul sa-si schimbe gandurile despre dependenta lui,lucrand la modificarea sentimentelor si comportamentelor care sunt asociate cu consumul de tutun. Terapia este un plus adus tratamentului biologic , ajuta la pastrarea abstinentei si la schimbarea stilului de viata implementand un comportament pozitiv si ajutand la evitarea poftei de a fuma.

 

Daca te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care prezinta aceste simptome, noi putem ajuta! Suna la 0727880447 si programeaza o intalnire cu specialistii clinicii noastre.
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like