Jocuri pe calculator sau dependenta de internet - gaming
Jocuri pe calculator sau dependenta de internet
23 februarie 2017
Jocuri de noroc
23 februarie 2017

Cumparaturi

Dependenta de cumparaturi / shopping

Unii oameni dezvolta dependente de cumparaturi, deoarece le place modul in care se simte creierul lor in timp ce deruleaza aceasta activitate. Pe masura ce cumpara mai multe lucruri, creierul lor elibereaza endorfine si dopamina, si, de-a lungul timpului, aceste sentimente creeaza dependenta.

In unele cazuri, este dificil de spus daca esti sau nu dependent de cumparaturi. Multi oameni adora cumparaturile si multi cheltuie prea multi bani in aceasta activitate. Este important de remarcat faptul ca a merge la cumparaturi din cand in cand nu inseamna ca esti dependent de cumparaturi. Cu toate acestea, exista mai multe semne si simptome la care ar trebui sa fii atent.

Simptome

 • Cheltui mai mult decat iti pot permite
 • Cumperi ca o reactie la senzatia de furie sau deprimare
 • Iti pierzi controlul asupra comportamentului la cumparaturi
 • In timp ce faci cumparaturi, simti euforie sau anxietate
 • Dupa ce ai terminat shoppingul, te simti ca si cum tocmai ai terminat ceva periculos
 • Te simti vinovat sau jenat ca ai cumparat prea mult sau lucruri inutile
 • Ca urmare a cumparaturilor in exces, relatiile tale au de suferit
 • Cumperi frecvent lucruri pe care nu le vei purta niciodata
 • Te gandesti la bani si ce poti cumpara cu ei aproape tot timpul.

Exista mai multe tipuri diferite de persoane dependente de cumparaturi:

 • Cumparatorul compulsiv, care face cumparaturi atunci cand simte stres emotional
 • Cumparatorul trofeu, care care cumpara intotdeauna obiectul perfect
 • Cel care doreste imaginea de a fi un mare cheltuitor si iubeste obiectele sclipitoare
 • Solicitantii de chilipiruri care cumpara articole de care nu au nevoie, doar pentru ca acestea sunt scoase la vanzare
 • Cumparatorii bulimici, care sunt prinsi intr-un cerc vicios de a cumpara si de a returna produsele
 • Colectionari care nu se simt complet daca nu au toate elementele, in toate culorile sau fiecare bucata dintr-un set

După episodul de bucurie din magazin, starea de bine mai poate dura o oră sau chiar mai puţin lăsând loc regretelor şi remuşcărilor ce le macină sufletele tuturor dependenţilor de cumpărături. Regrete de care uită atunci când zăresc un nou obiect “perfect” în următorul magazin.

 

 

Tratament si abstinenta

Primul pas către vindecare este evident, recunoaşterea faptului că există o problemă şi aceasta se numeşte “dependenţa de cumpărături”. În spatele ei se ascund cauze de natură emoţională, psihică sau fizică. În unele cazuri, coexistă toate aceste cauze. Spre exemplu, dacă o persoană este nemulţumită de felul în care arată la faţă sau la corp, va încerca să ascundă aceste defecte mai mult sau mai puţin vizibile de către ceilalţi investind mereu în haine noi, în produse de machiaj, tratamente cosmetice sau chiar intervenţii la medicul estetician.

 Al doilea pas este acceptarea dorinţei de schimbare. Mulţi dintre cei care au această patimă o conştientizează, dar nu doresc să renunţe la ea. Fie pentru că este singura sursă de plăcere la îndemână (în viziunea personală), fie pentru că nu se consideră suficienţi de puternici pentru a învinge adicţia, fie pentru că încă nu sunt conştienţi de gravitatea problemei.

Al treilea pas este mărturisirea punctului slab în faţa familiei şi a prietenilor. Pe lângă sprijinul lor, ajutorul specializat duce la eliberare. Sedinţele de terapie cognitiv-comportamentală, individuală sau de grup sunt foarte necesare. În afara acestora se recomandă completarea unui jurnal zilnic al cumpărăturilor în relaţie cu sentimentele imediate trăite (euforie, depresie, singurătate, melancolie) şi mai ales cu consecinţele shopingului compulsiv la nivel psihologic: senzaţie de vină ulterioară, de plăcere, de ruşine, păreri de rău sau regrete)”, completează psihoterapeutul.

Semnătura de cumpărător

Ce cumperi cu preponderenţă? De unde? Din magazine de producător, mall-uri, magazine cu discount, de pe internet, de la teleshopping? Cine te însoţeşte? Ce stare de spirit ai? Pentru cine cumperi? Cât de des? Cum plăteşti? Ce spun cei dragi despre cumpărăturile tale? Te împrumuţi pentru a cumpăra? Preferi obiecte materiale sau excursii, bilete la concerte?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au menirea de a scoate adevăratele motive la suprafaţă. \

Distragerea atenţiei

O plăcere se poate înlocui cu o alta mai puţin păguboasă – acesta este un punct de plecare bun. După ce călcâiul lui Ahile a fost analizat pe toate părţile se va deschide cutia Pandorei. Spre exemplu, în cazul unui dependent de haine, dulapul.Toate achiziţiile trebuie vizualizate cu atenţie, sortate după anotimp şi create ţinute. Evident, unele pot fi donate, făcute cadou, vândute sau înapoiate magazinului dacă sunt
nou-nouţe şi sunt mai proaspete de 30 de zile în garderobă. De câte ori apare dorinţa de a fugi într-un magazin, a se deschide dulapul. Un calcul al sumelor plătite de-a lungul unei perioade, aduce cu picioarele pe pământ mulţi împătimiţi. Măsura este cheia tuturor lucrurilor. Chiar şi la cumpărături!

A se petrece cât mai mult timp în compania familiei şi a prietenilor.
Un film bun, o carte, o piesă de teatru, un spectacol la operă, un curs de gătit au menirea de a destresa.
Următoarea achiziţie este bine să fie un abonament la o sală de sport.
Consolidarea relaţiei sau găsirea unei noi iubiri sunt mult mai interesante decât cotrobăitul prin magazine.
Dezabonarea de la newsletterele magazinelor online este un pas deştept.
Roagă-ţi prietenii să nu te împrumute cu bani în perioadele de criză, când vei fi din nou în magazine.
Renunţă la cardul de credit. Un card de debit este mult mai sănătos – dar lasă-l acasă atunci când rişti să eşuezi.
Nu intra singur(ă) în magazine, dacă aşa obişnuiai să faci. O a doua părere te va face să depăşeşti impulsul de a cumpăra.
Strânge bani pentru excursia vieţii sau pentru nuntă.
Aminteşteţi că tu deţii controlul asupra vieţii tale!

Nu este distractiv sa fii sub control sau deprimat de prea multe cumparaturi. Daca lupti cu  dependenta de cumparaturi, este timpul sa ceri ajutor acum. Suna la 0727880447 si afla mai multe.
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like