Heroina si tratamentul dependentei de heroina
6 iulie 2017
dependenta de munca sau workaholism-ul
Dependenţa de muncă sau Workaholism-ul
13 iulie 2017

Stigmatizarea persoanelor dependente

dependenta si stigmatizare

dependenta si stigmatizare

Dependenta si stigmatizare

dependenta si stigmatizare

Prin definitie A STIGMATIZA inseamna conform Dictionarului Explicativ Roman *A atrage asupra cuiva sau a ceva disprețul public; a înfiera, a dezonora*.

O persoană care realizează că are o dependenţă se va confrunta cu stigmatizarea. Asta o descurajează să apeleze la ajutor şi să facă ceva să se recupereze, să aibă o viaţă obişnuită. Iar adesea asta face ca persoana să rămână în continuare dependentă sau mai rău, să consume şi mai mult ca înainte.

 

Stigmatizarea aduce cu sine etichete negative de genul: “eşti un drogat”, “toţi alcoolicii sunt violenţi”, “nu ai voinţa să te laşi” etc. Iar acestea sunt doar unele dintre etichetele de care se lovesc persoanele dependente. Ele creează senzaţia că este exclusă, izolată, sentimente care vin peste cele de vină şi ruşine că este dependent şi devine şi mai dificil să facă faţă dependenţei. Ca reacţie, ele pot să consume şi mai mult tocmai pentru a-şi diminua emoţiile negative, pentru că le este greu să le facă faţă.

 

În psihoterapie învatăm să facem diferenţa între comportamentul unei persoane şi persoana în sine şi credem că în esenţă toţi oamenii sunt OK. Comportamentele sunt învăţate şi pot fi dezvăţate sau înlocuite cu altele mai potrivite pentru persoană şi buna ei funcţionare. Atunci când ne concentrăm doar pe comportamentul negativ al cuiva, riscăm să nu mai vedem alte părţi ale ei, calităţile ei, tot ce a făcut până atunci, resursele ei şi toate lucrurile frumoase pe care le-am trăit împreună până atunci.

 

            Dependenta si Stigmatizarea  apar în următorul raport dintre oameni (poziţii de viaţă):

      eu (cel care judec) sunt oktu (persoana dependentă) nu eşti ok

Cel din această poziţie are o atitudine de superioritate care nu îl lasa să se apropie de celălalt, iar persoana care este respinsă poate ajunge în poziţia de viaţă:

      eu (persoana dependentă) nu sunt ok -tu eşti ok

Această poziţie o face să se retragă, să fugă din relaţie, să se simtă vinovată şi ruşinată.

 

Psihoterapeuţii şi psihiatrii lucrează cu persoana dependentă ca ea să înteleagă aceste lucruri şi să o ajute să le depăşească în drumul ei către recuperare şi o viaţă normală.

 

Ce puteţi face dumneavoastră dacă aveţi un apropiat care este dependent de ceva, fie că este alcool, droguri, calculator sau chiar muncă, este să îl ascultaţi, să îl credeţi când spune că îi este greu, să nu îi reproşaţi neputinţa sau să îl acuzaţi, dar în acelaşi timp să îl sprijiniţi în acceptarea şi găsirea unui ajutor de specialitate. Nimeni nu ar trebui să treacă prin asta singur. Dependenta si stigmatizare nu ar trebui sa stea impreuna.

 

Dacă  vreţi să ajutaţi o persoană dependentă, vă propun să fim curioşi, ca nişte copii care descoperă pentru prima oară jocul în nisip şi să privim în lumea persoanei dependente, să o ascultăm şi să îmbrăţişăm experienţa ei de viaţă şi cine este cu adevărat: fără etichete.

Daca te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care se confrunta cu aceste situatii , noi va putem ajuta! Suna la 0727880447 si afla mai multe!

 
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like