Terapie individuala

Daca treci prin stari de tristete, furie, frustrare, ingrijorare, singuratate, nejutorare, vinovatie, anxietate, atacuri de panica, fobie, insomnii, adictii, stress, timiditate, traume, stima de sine scazuta, dificultati de relationare, tulburari de alimentatie este momentul sa ceri ajutor specializat.
Psihoterapia individuala este un proces prin care, alaturi de psiholog, te vei confrunta cu aceste dificultati emotionale in incercarea de a le depasi.
Beneficiile psihoterapiei individuale:
Identificarea, exprimarea si gestionarea propriilor emotii
Invatarea unui stil de comunicare asertiv in relatiile cu ceilalti
Intelegerea propriilor nevoi, respectand punctul de vedere al altora
Constientizarea necesitatii responsabilitatilor
Recastigarea increderii in propria persoana
Constientizarea nevoii de intimitate si spatiu
Multumire de sine, iertare, acceptare
Descoperirea unor noi metode de adaptare la stress
Interviu motivational
Interviul motivational este o metoda de comunicare centrata pe client, care are ca scop cresterea motivatiei pentru schimbare prin explorarea si rezolvarea ambivalentei (vreau sa renunt la dependenta si in acelasi timp nu vreau sa renunt).
Acesta are la baza principii care subliniaza responsabilitatea clientului pentru propria alegere.
Ambivalenta este naturala din toate perspectivele schimbarii. In acest sens, prin explorarea si descoperirea valorilor si perceptiilor proprii clientului, relatia are scopul de a creste motivatia acestuia pentru schimbare.
Clientul este cel care va formula argumentele in favoarea schimbarii. Preocuparile acestuia au prioritate fata de cele ale consilierului. Interviul motivational este util in special in situatiile in care clientilor le este dificil sa recunoasca severitatea unei probleme.
Interviul motivational si-a dovedit eficienta atat in terapia consumului si dependentei de substante (alcool, cocaina, amfetamine, opiacee, marijuana, tutun) cat si in ceea ce priveste o varietate larga de probleme medicale (dieta si activitate fizica, aderenta la tratament, prevenirea HIV, managementul bolilor cardiovasculare si diabetului, hipertensiune, astm, bulimie etc.).
Pentru a intelege tehnica interviului motivational trebuie inteles procesul schimbarii. Exista 5 pasi/faze prin care oamenii trec in procesul schimbarii:
Precontemplarea – cand persoana nu doreste sa se schimbe, nici macar nu este constienta de problema sa ori o ignora si considera ca nu este nevoie de o schimbare. In aceasta faza consilierul are sarcina de a pune persoana pe ganduri privind riscul si problemele generate de dependenta.
Contemplarea – cand se gandeste la schimbare, cand simte ca ceva este in neregula cu comportamentul sau dar este inca ambivalent, nu a luat inca decizia de a se schimba.
Contemplarea este un proces lung, trebuie ca persoana sa treaca de la a accepta existenta problemei, sa simta un disconfort legat de problema, sa vada ca e nevoie de schimbare, sa realizeze ca trebuie sa se implice personal in gasirea unei solutii si sa faca primii pasi catre schimbare. In aceasta faza terapeutul il ajuta pe client sa cantareasca costurile si beneficiile comportamentului sau.
Decizia – este hotarat sa se schimbe, ia decizia de a se schimba, dar nu a luat inca masuri in practica. Terapeutul ajuta clientul in gasirea celei mai bune modalitati de de schimbare si de rezolvare a problemelor. Actiunea – face schimbarea, incearca sa se schimbe. In aceasta faza clientul este sprijinit in demersul sau de schimbare de terapeut.
Mentinerea – mentinerea noului comportament si a noului stil de viata. Sarcina terapeutului este de a oferi sprijin persoanei in vederea folosirii strategiilor de prevenire a caderii.
Iesirea sau Recaderea pot interveni atat in faza de actiune cat si in cea de mentinere. Iesirea nu este definitiva, dar apar indoielile si clientul se poate intoarce la vechiul comportament – ceea ce inseamna ca reia ciclul schimbarii. Rolul terapeutului este de a ajuta persoana sa reparcurga ciclul schimbarii, fara a se bloca sau demotiva.
Prevenirea recaderilor
Acesta este unul din tipurile de interventie utilizate in cadrul Clinicii Aliat.
Prevenirea recaderilor este un tip de interventie care ofera pacientilor o sansa de recuperare mai buna, avantajele fiind ca:
posibil de aplicat in sedinte individuale si de grup
format flexibil la nevoile pacientului
durata scurta
eficienta dovedita stiintific
posibil de aplicat intr-un numar variabil de sedinte, in grade diferite de intensitate a interventiilor, potrivit modelului ingrijirii in trepte de severitate poate fi oferita singura, in combinatie cu alte forme de tratament (farmacoterapie, alte interventii psihosociale)
nu formuleaza abstinenta ca obiectiv unic si obligatoriu
accepta obiective intermediare cum ar fi reducerea consumului,
scaderea frecventei si duratei recaderilor, cresterea calitatii responsabilizeaza si implica clientul in propriul proces de recuperare.
Prevenirea recaderilor foloseste multe tehnici cognitiv-comportamentale care ajuta clientii sa recunoasca situatiile in care e cel mai probabil sa consume, sa evite situatiile periculoase si sa faca fata situatiilor neplacute, altfel decat utilizand substanta adictiva.
Pornind de la aceste concepte de baza, Prevenirea recaderilor aseaza in centrul preocuparilor sale conceptul de recadere, vazuta ca un proces normal, parte a evolutiei spre recuperare a persoanei care alege sa-si schimbe comportamentul de consum si sursa importanta de informatii privind nivelul abilitatilor de a face fata. Terapeutul si clientul vor identifica cat mai bine factorii care favorizeaza recaderea si vor crea impreuna strategii care sa previna recaderii atunci cand acesti factori sunt prezenti.
Daca tu sau cineva apropiat suferiti de o dependenta, este important sa stiti ca ea este vindecabila si ca puteti primi ajutor de specialitate, intr-un mediu sigur si prietenos. Nu ezita sa ne contactezi: 0727.880.447, contact@clinica-aliat.ro, str. Jules Michelet, nr. 7, et. 1, sector 1, Bucuresti.

Psihiatrie

Psihiatria este o ramură a medicinei specializată în diagnosticare, tratament și prevenire în sănătatea mintala, inclusiv în tulburările cauzate de consumul de substanțe, în cazul dependenţelor / adicţiilor.
Tulburările psihice pot afecta majoritatea aspectelor din viața unei persoane, cum ar fi: activitatea fizică, comportamentul, emoțiile, gândurile, percepția, relațiile interpersonale, sexualitatea, activitatea profesională și timpul liber.
Aceste tulburări pot avea ca sursă o combinație de factori: biologici, psihologici și sociali. În evaluarea psihiatrică, medicul poate solicita o gamă completă de teste de laborator, care, combinate cu interviul clinic, oferă o imagine a stării fizice și psihice a unei persoane. Educația acestuia, anii de pregatire clinică și experiența dobândită îl pregătesc să înțeleagă relația complexă dintre afecțiunile de ordin emoțional și cele de ordin fizic, să evalueze informațiile medicale și cele psihologice, și să lucreze alături de pacient în dezvoltarea unui plan de tratament. În cadrul clinicii Aliat din Bucuresti, puteti beneficia de servicii de psihiatrie de buna calitate, oferite de specialistii nostri specializaţi în domeniul psihiatric.
-

Grupul de suport / Terapie de grup

Psihoterapia de grup este o formă de psihoterapie de o eficiență înaltă și are capacitatea de a oferi beneficii semnificative. Aceasta oferă o arenă în care oamenii pot interacționa liber, însoțiți printr-o anumită arie tematică de un psihoterapeut.
Psihoterapia de grup depinde de câtiva factori primari, cum ar fi: incularea speranței, universalitatea, transmiterea informațiilor, învățarea interpersonală și alții, factori rezultați doar prin interacțiunea cu ceilalți participanți la grup, alături de care au oportunitatea să-și dezvolte abilitățile interpersoanale, deoarece fiecare membru al grupului dăruiește și primește, experimentează, se identifică cu ceilalți, învață de la ei și află cum este perceput.
Grupul poate fi format din persoane cu problematici asemănătoare sau poate la fel de diferite, ceea ce-i va conferi unicitate și specificitate.
Grupul de suport este o modalitate prin care iti poti crea o retea de suport la care sa poti apela in momentele dificile din viata ta. Principalul ajutor al grupului este faptul ca toti membrii au experienta comuna a dependentei si pot intelege foarte bine prin ce treci, te pot sprijini si sfatui ca din perspectiva cuiva care a trecut sau trece prin ce treci tu.
Grupul de suport este o comunitate.
Sa te lupti cu o dependenta nu e usor, presupune mai mult etape si exista momente in care iti este mai greu si care pot fi o piedica pentru recuperarea ta. In astfel de momente te poti simti epuizat, agitat, iritabil, trist sau depresiv, poti avea tendinta de a brava, a ascunde fapte de ceilalti, de a te compatimi sau a fi autosuficient, poti cere prea mult de ceilalti ceea ce duce la neintelegeri, te poti gandi ca „asta nu mi se poate intampla mie”. Pentru astfel de momente grupul de suport iti poate aduce stabilitate, sprijin, poate veni cu noi alternative pentru problemele tale si te poate ajuta in decizia ta de mentinere. Grupul de suport este coordonat de doi specialisti in adictii, este deschis si persoanelor noi, va puteti inscrie in orice moment. Daca tu sau cineva apropiat suferiti de o dependenta, este important sa stiti ca ea este vindecabila si ca puteti primi ajutor de specialitate, intr-un mediu sigur si prietenos. Nu ezita sa ne contactezi: 0727.880.447, contact@clinica-aliat.ro, str. Jules Michelet, nr. 7, et. 1, sector 1, Bucuresti.

Pentru familie: codependenta

Dependentele se pot vindeca
Orice comportament sau modalitate de a trai care apar adaptativ ca rezultat al dinamicii relatiilor disfunctionale din familiile afectate de dependenta, de abuz sau de boala fizica si psihica.
Sunt cateva lucruri care ne pot ajuta cu adevarat si cel mai important dintre ele este psihoterapia. Ajutorul specializat poate face diferenta in identificarea si corectarea convingerilor irationale si a comportamentelor aferente codependentei.
Cu ajutorul terapeutului, poti recunoaste propriile ganduri si comportamente codependente si poti invata sa le gestionezi si sa le schimbi, astfel incat sa reduci aparitia lor in relatiile interpersonale. De asemenea cu ajutorul psihoterapiei, poti invata sa devii asertiv, sa devii un ascultator si un comunicator mai bun, poti invata sa te respecti pe tine si pe cei din jur, poti invata sa iei decizii, poti invata sa primesti si sa oferi afectiune sincera, poti dezvolta relatii sanatoase de lunga durata.
Impactul asupra cunoscutilor / familiei
Dependenta nu este o problema care afecteaza doar persoana in cauza, aceasta are un impact foarte mare si asupra familiilor si persoanelor apropiate ale acestora.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in medie 7 persoane au de suferit in urma dependentei unei persoane. Durerea dependentei nu este resimtita doar de cel care o are, ci poate avea repercusiuni severe si asupra celorlalti.
Codependenta este o relatie in care o persoana este controlata sau manipulata de o persoana cu o anume patologie (de obicei, un comportament adictiv). In termeni mai largi implica neglijarea propriilor nevoi in favoarea nevoilor altora.
Terapia pentru persoanele codependente (familie, parteneri de viata, prieteni) ofera acestora oportunitatea de a se exprima in legatura cu ceea ce se intampla in viata lor, le ofera timp sa isi analizeze propriile trairi, dorinte si sentimente, invatand astfel sa reduca grija pentru persoana dependenta si sa-si ofere mai multa atentie.
Consiliere individuala
In cadrul Clinicii Aliat, puteti beneficia de servicii de consiliere individuala. Obiectivele acestor interventii sunt:
Formarea abilitatii de a sprijini in mod adecvat o persoana cu o dependenta (Exemplu: ce inseamna consumul de alcool si cand devine acesta o problema? Fazele schimbarii si atitudinea suportiva fata de persoane consumatoare de alcool);
Situatii de risc (situatii care presupun o amenintare la adresa sentimentului personal de control si care cresc riscul unei potentiale recaderi sau alunecari. Pe scurt, sunt acele situatii in care gaseste ca este dificil sa nu consume);
Comunicarea asertiva vs. Comunicarea agresiva in relatia cu persoanele cu o dependenta (dezvoltarea de abilitati de abordare a persoanelor dependente);
Daca tu sau cineva apropiat suferiti de o dependenta, este important sa stiti ca ea este vindecabila si ca puteti primi ajutor de specialitate, intr-un mediu sigur si prietenos. Nu ezita sa ne contactezi: 0727.880.447, contact@clinica-aliat.ro, str. Jules Michelet, nr. 7, et. 1, sector 1, Bucuresti.