tratament ambulatoriu clinica aliat bucuresti
Terapia – Tratamentul ambulatoriu
20 martie 2017
Terapia pentru dependenta
20 martie 2017

Ce este detoxifierea?

detoxifierea

Detoxificarea, detoxifierea sau DETOX-ul este procesul prin care organismul elimina substantele consumate in exces (alcool,droguri, etc) din el. Scopul detoxifierii este de a administra in conditii de siguranta simptomele de sevraj, atunci cand cineva inceteaza sa ia droguri sau alcool.

Toata lumea are o experienta diferita in detoxifiere, tipul de drog si cat timp a fost folosit pot afecta intreg procesul. Medicamentele utilizate in detoxifiere ajuta la mentinerea confortului pacientului, in timp ce drogurile parasesc corpul. Aceasta poate dura zile sau luni – durata de retragere depinde de tipul de droguri si modul in care au fost folosite.

Pot sa fac DETOX la domiciliu?

Renuntarea la droguri fara supraveghere medicala poate duce la probleme grave, cum ar fi convulsii si deshidratare severa. Alegerea dezintoxicarii la domiciliu poate fi mortala. Exista programe stationare si in ambulatoriu care ajuta la prevenirea complicatiilor periculoase. Persoanele cu dependente severe ar trebui sa caute sa se interneze intr-un spital, deoarece renuntarea la consum pur si simplu poate fi fatala.

Exista multe persoane care au reusit si singure, dar este mult mai putin traumatica si lipsita de riscuri varianta internarii.

Exista si varianta in care se poate face DETOX acasa, dar doar cu supraveghere medicala.

Procesul de Detoxifiere

Nevoile de detoxifiere ale fiecaruia, gravitatea, vechimea problemei, cantitatea de substanta si modul in care corpul reactioneaza sunt diferite, tratamentul necesar fiind unul personalizat. In cele mai multe cazuri, el implica trei etape:

  1. Evaluarea: echipa medicala supervizeaza pacientii pentru problemele de sanatate fizice si mentale. Medicii folosesc teste de sange pentru a masura cantitatea de substanta din sistemul pacientului – acest lucru ajuta la determinarea nivelului de medicamente necesare. Exista, de asemenea, o revizuire cuprinzatoare a drogurilor, medicamentelor si istoriilor psihiatrice. Aceasta informatie stabileste planul de tratament pe termen lung.
  1. Stabilizarea: Urmatorul pas este stabilizarea pacientului cu terapie medicala si psihologica, scopul fiind acela de a preveni orice forma de prejudiciu pentru pacient. Medicii pot prescrie medicamente pentru pentru prevenirea complicatiilor si pentru a reduce simptomele de sevraj.
  1. Pregatirea pentru inceperea terapiei: Pasul final este pregatirea pentru un program de tratament. Medicii familiarizeaza pacientii cu procesul de terapie si la ce sa se astepte. In cazul in care dezintoxicarea are loc intr-un program stationar, acest ultim pas este crucial pentru a mentine pacientii pe drumul cel bun.

Cu toate ca detoxifierea medicala limiteaza simptomele de sevraj, unele sunt inevitabile.

Cele mai frecvente efecte secundare pot include:

  • Nervozitate sau anxietate
  • Insomnie
  • Greata
  • Musculatura slabita
  • Modificari ale dispozitiei

Detoxifierea este doar prima parte a tratamentului dependentei. Dezintoxicarea pe cont propriu, de obicei, este insuficient pentru o recuperare de succes. Pentru a trata partea psihologica a dependentei,  ai nevoie de consiliere, grupuri de suport sau un program de reabilitare prin terapie. Un specialist in dependenta te va ajuta sa faci tranzitia in noul plan de tratament.

Ne poti suna pentru a discuta mai multe despre cazul tau. 0727880447

 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like